Hozzáadott hazai érték

2019.11.13. 10:05

Megokosodik az iskolabusz Kecskeméten

Magyar mérnökök által fejlesztett Mercedes-Benz Reform-S School iskolabusz prototípusát is bemutatta az ITK Holding.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Mercedes-Benz Sprinter volt az alap, de a magyar szakemberek fejlesztései már a jármű külsején is megjelennek, ilyen a 360 fokos külső kamerarendszer, a különböző biztonsági jelzőrendszerek, az utasajtó és a láthatóságot segítő matricázás – írja a Világgazdaság.

Az utastérben szinte minden látható elem hazai munkaerő terméke,

egyebek között a multimédiás eszközök integrálása, az utasteret figyelő kamerarendszer.

A műszaki tartalom informatikai háttere is teljes egészében hazai fejlesztés, például az RFID-s sofőrazonosítás és indításgátlás, a rendszerbe integrált alkoholszondás ellenőrzés, a vizuális ülés- és biztonságiöv-kontroll, a teljes körű online kamerás felügyelet, a preventív jármű-diagnosztika, a menetteljesítményre vonatkozó járműstatisztika vagy a vezetésistílus-elemzés.

„Az ilyen mértékű szerkezeti és műszaki változtatásokat kizárólag magas szinten minősített partnerei számára teszi lehetővé a Mercedes-Benz. Cégcsoportunk már korábban is megfelelt ilyen jellegű auditáláson, de a kishaszongépjárművek terén most kapta meg a szükséges minősítést” – közölte a cég.

Az iskolabusz sorozatgyártása a következő hónapokban kezdődhet meg a piaci elvárásoknak megfelelő ütemezésben, és a pontos árazása is ekkora várható.

Jó lehetőségnek kínálkozik, hogy a közösségi közlekedést főként hazai gyártásból akarja megoldani a kormány, bár az ITK Holdingnak nem titkolt célja, hogy a hazai terjeszkedés mellett Kelet-Közép-Európa meghatározó mobilitási cégévé váljon.

Mozgalmas időszakot él az ITK Holding Zrt.: okos iskola buszt fejlesztett, emellett kétmilliárd forintból bővíti kapacitásait, a következő fél évben pedig 45 buszt állít forgalomba Kecskeméten.

A kecskeméti helyi tömegközlekedés szolgáltatója lesz az ITK, amely jövő májusig 45, egyévesnél nem régebbi, alacsony padlós buszt állít majd üzembe – erről rendkívüli közgyűlésén a napokban tárgyalt a kecskeméti önkormányzat.

Emellett a vállalat új beruházásba kezdett, ötezer négyzetméteres üzemcsarnokot épít 2 milliárd forintból Debrecenben, várhatóan a jövő év első felében fejeződnek be a bővítési munkálatok. Kossa György, a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat a mobilitás terén 26 milliárd forintot meghaladó beruházást és fejlesztést hajtott végre az elmúlt években.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!