Járvány

2020.03.03. 14:55

Ezen az élő térképen követhető a koronavírus terjedése

Interaktív, folyamatosan frissülő térképet tett elérhetővé egy nagy amerikai egyetem.

Forrás: Johns Hopkins Egyetem

Fotó: ZI B

Míg a tudósok és az orvosok fáradhatatlanul dolgoznak, hogy minél többet tudjanak a vírus legyőzéséről, a neten feltámadtak a legvadabb összeesküvés-elméletek.

Terjednek a kiberbűnözők által terjesztett átverős oldalak, a hamisított WHO portálok, vad állításokat lehet olvasni a Facebookon és a Twitteren arról, hogy a vírus valójában elszabadult biológiai fegyver – bár eltérnek a vélemények arról, hogy a kínai kommunista párt, vagy a CIA bocsátotta az emberiségre –, mások szerint Bill Gates a felelős és így tovább.

Szerencsére találni korrekt és folyamatosan frissített információkat is.

Hol látható, hogy ebben a pillanatban merre tart a vírus?

Hasznos forrás az amerikai Johns Hopkins Egyetem digitális térképe, amely folyamatosan frissített világtérképen mutatja a tényeket, hogy pontosan merre észlelték a koronavírust.

Az alábbi képernyőkép a térképről cikkünk megjelenésekor készült, nem ezt érdemes megjegyezni, hanem az ide kattintva megjelenő egyetemi weboldalt menteni a böngésző könyvjelzői közé. Így mindig a folyamatosan frissülő, „élő” térkép adatait lehet látni.

A Johns Hopkins Egyetem világtérképe egész „város szintig” nagyítható, vagy régiókra kicsinyíthető; többek között mutatja, hogy a vírus éppen mennyire intenzíven terjed, s az egyes helyszíneken az elhalálozottak, valamint a megbetegedettek számát.

Az érdeklődésre jellemző, hogy cikkünk kiküldésekor az egyetem szervere éppen lefagyott, olyan sokan kattintják – ha nem jelenne meg, pár perc múlva frissítsünk a fenti linkre.

Borítóképünkön a Johns Hopkins Egyetem térképe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!