Nem sci-fi

2020.06.16. 06:00

Egereket sikerült hibernálni: jöhetnek az űrhajósok?

Hibernációszerű állapotot idéztek elő rágcsálóknál az idegsejtjeik stimulálásával: az eredmények az emberi gyógyászat és a távoli világűr kutatásában hasznosíthatók.

Forrás: Shutterstock

A hibernáció állapotában a test sejtjeinek tevékenysége drasztikusan lelassul. Az állatok, köztük egyes emlősök körében ehhez hasonló állapot a téli álom, amelyet az alacsony testhőmérséklet és a lelassult anyagcsere jellemez a táplálékszegény hónapokban.

Az egerek és a patkányok nem alszanak téli álmot. Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a központi idegrendszer szerepet játszik a hibernáció állapotában, de a pontos mechanizmus nem ismert.

A mostani vizsgálatban a Cukubai Egyetem és a Riken Kutatóintézet japán kutatói

gyógyszerekkel stimulálták a laboratóriumi egerek hipotalamuszában lévő úgynevezett Q idegsejteket,

amelynek hatására a rágcsálók normál, nagyjából 37 Celsius-fokos testhőmérséklete 24 Celsius-fokra csökkent, az oxigénszükségletük pedig a normális szint 10-20 százalékára.

Fotó: Kyodo News

A Cukubai Egyetem fotóján egy egér normál (balra) és egy hibernált (jobbra) állapotban

Az anyagcseréjük szabályozására irányuló képességük megmaradt. Patkányokon végzett azonos kísérletek hasonló eredményeket hoztak. A kutatók szerint

az eredményeik előre fogják vinni az emberi hibernációval foglalkozó kutatásokat.

Mint elmondták, nagy az esély rá, hogy az embereknek is vannak Q idegsejtjei, amelyek megfelelő manipulálásával előidézhető lenne egy mesterséges hibernált állapot, megnyitva az utat különböző humán gyógyászati alkalmazások, például a szívroham utáni szövetkárosodás csökkentése felé.

Az űrkutatásban egy hibernációszerű állapot lehetővé tenné az asztronauták számára, hogy alacsony oxigénszint és táplálékbevitel mellett vészeljék át a hosszú űrutazásokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!