svédország

2020.12.30. 18:00

Bezártak a hírportálok, hogy így tiltakozzanak a Google cenzúrája ellen

Szerintük a kormány próbál minél több alternatív, ellenzéki, bevándorlásellenes, jobboldali, konzervatív médiumot bezárni.

Forrás: Shutterstock

Svédország öt legnagyobb alternatív, ellenzéki hírportálja leállította oldalát, hogy így tiltakozzon a Google cenzúrája ellen és felszólította a kormányt, hogy védjék meg a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát a digitális cenzúrától, miután a Youtube törölte az egyik legnagyobb, 65 ezer követővel rendelkező ellenzéki médium fiókját és összes tartalmát. A médiumok közös közleményükben kifejtik, a Google külön állami támogatásokban részesül a baloldali kormánytól és „szabotálni akarja az ellenzéki médiát” – írja a V4NA.

Az Exakt24, a Nyheter Idag, a Fria Tider, a Samhällsnytt és a Nya Tider alternatív, ellenzéki hírportálok is bezárták oldalukat kedden, címlapjukon közös közleményük olvasható. Ebben kifejtik, a népszerű, 65 ezer követővel rendelkező, ellenzéki SwebbTV bezárását különböző kormányzati intézkedések előzték meg.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a baloldali kormány szorgalmazta a Google és a Facebook cégeinek villamosenergia adójának csökkentését 0,5 öre/kWh-ra a lakossági 41,38 öre/kWh-ról. A Google ezen kívül további támogatást is kapott, és a Löfven-kormány kétmilliárdos támogatást is nyújtott a vállalatoknak.

Kiemelik, hogy a 2018-as kampányban Margan Johansson igazságügyi miniszter külön találkozón egyeztetett a techóriások képviselőivel és felszólította őket, hogy az állam nevében folytassanak „önkéntes” cenzúrát. A közlemény szerint a megbeszélésen jelen volt az Expressen lap akkori főszerkesztője is, aki megígérte, hogy információt nyújt a vállalatoknak „az itt létező és a demokráciát fenyegető sötét erőkről.” Vagyis, hogy mely alternatív médiumokra kell figyelni, írják a tiltakozó portálok.

A SwebbTV törlése után Morgan Johansson úgy nyilatkozott: „A Youtube döntése, hogy mit hagynak a platformjukon.”

A közleményt kiadó hírportálok szerint ez a hozzáállás nem elfogadható egy demokratikus országban. Szerintük a kormány próbál minél több alternatív, ellenzéki, bevándorlásellenes, jobboldali, konzervatív médiumot bezárni.

„A veszély nem abban rejlik, hogy új törvényekkel tiltanak minket, hanem abban, hogy a kormány államilag támogatott vállalatokon, például techóriásokon, vagy bankokon keresztül éri el, hogy elzárjon minket a tevékenységünkhöz szükséges szolgáltatásoktól”, írják közleményükben.

A tiltakozók felszólítják a kormányt, hogy haladéktalan hozzon intézkedéseket az alkotmányosan is védett online véleménynyilvánítás szabadságának biztosítására, különösen a Google, Youtube és Facebook „államilag is finanszírozott” platformokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!