Így megy ez

2021.09.30. 06:00

Meghökkentő, hányan nézik hírforrásnak a Facebookot

Sokan úgy tekintenek a Facebookra, mintha felelős, szerkesztett hírcsatorna lenne.

Forrás: Shutterstock

The Facebook Files címmel cikksorozatban számolt be a Wall Street Journal a közösségi óriásvállalat belső működéséről.

Néhány a Mark Zuckerberg cégével szemben megfogalmazott vádak közül: egyes fiókok előnyben részesítése mások kárára, kivételezés a saját irányelveik alól, megkérdőjelezhető algoritmusok és a saját felméréseik szerint is „mérgező környezet” a tiniknek a Facebook tulajdonolta Instagramon.

Ennek ellenére egy felmérés szerint sok amerikai még mindig bízik a Facebookban, és

valódi hírforrásként tekint a közösségi oldalon megjelenő posztokra.

A Pew Research adatai szerint a megkérdezettek 31 százaléka a Facebookról szerzi a híreket. Bár ez a szám elmarad a tavalyi felmérés 36 százalékától, még mindig jóval nagyobb, mint a versenytársaké.

A felhasználók 22 százaléka azt mondja, hogy rendszeresen a YouTube-on tájékozódik, míg a Twittert csak 13 százalék használja erre. És ez a felmérés nem mutatja be, hogy mik azoknak a „híreknek” a forrásai, amelyeket a válaszadók a közösségi médiában fogyasztanak. Mivel ott egyaránt felbukkannak a szerkesztett kiadványok csatornái s a véletlenszerű Facebook-csoportok.

A Statista grafikája a Pew Research adatai alapján mutatja, hogy milyen arányban tekintik hírforrásnak az egyes közösségi oldalakat.

Infographic: Facebook Still Viable News Source For Many in the U.S. | Statista

A Facebook a félretájékoztatás és a közösségi normák egyéb megsértése elleni küzdelem jegyében létrehozott egy átláthatósági központot, amely részletesen bemutatja az irányelveknek nem megfelelő posztok ellen hozott intézkedéseket. A 2021. január–április közötti időszakra vonatkozó közösségi normák végrehajtásáról szóló jelentés szerint

a közösségi óriás azt állítja, hogy 18 millió, a koronavírussal kapcsolatos félretájékoztatást tartalmazó bejegyzést távolított el az Instagramról és a Facebookról.

Ami ugyan dicséretes, de valószínűleg csak a csepp a tengerben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!