Itt a lehetőség

2021.10.07. 13:40

Érdemes figyelni: mobilkészülékcsere-támogatási program indul

Az 5 milliárd forintos keretből 2022 februártól bruttó 20 ezer forintos támogatást kaphat mindenki, aki 4G vagy 5G képes készülékre cseréli régi 3G-képes mobilkészülékét.

Woman point finger smartphone screen isolated blue color background

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezt jelentette be Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.

Kiemelte: a digitalizációnak nem lehetnek vesztesei, az okostelefonnal elérhető szolgáltatások egyre nélkülözhetetlenebbé válnak. A programot az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) közösen valósítják meg, azt az NMHH költségvetéséből finanszírozzák,

a netrefel.hu oldalon lehet minden részletes feltételt megtalálni.

A hatóság adatai szerint mintegy 500 ezer készülék lehet érintett, amelyek 3G hálózatot használnak – mondta.

Karas Monika kiemelte: küldetésüknek tekintik, hogy a digitális javakhoz minél szélesebb körben férjenek hozzá a társadalom tagjai, iskolázottságtól, vagyoni helyzettől, életkortól, és lakóhelytől függetlenül. Szabályozó hatóságként kötelesek figyelni azokra, akiknek a készüléke nem képes a 4G vagy 5G hálózathoz csatlakozni, mivel

a 3G küszöbön álló kivezetése miatt elesnek attól, hogy a telefonjukkal mobilinternetezzenek

– ismertette, hozzátéve: a készülékcsere azonban sokaknak erőn felüli terhet jelentene, erre kínál újszerű, példanélküli megoldást az állami támogatási program.

Társadalmi érdek

Solymár Károly Balázs, az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a hálózatot használni kell, az előfizetők 30 százaléka még nem használja a mobil szélessávot. A program hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedjen az internetet használók száma és fejlődjön a hálózatok minősége – húzta alá.

Hozzátette: a digitális gazdaságba való befektetés nélkülözhetetlen a gazdasági versenyképességhez. Egy kutatás szerint 2026-ra a jelenlegi 21 százalékról 25 százalékra nőhet a digitális gazdaság bruttó hozzáadott értékhez való hozzájárulása. Egy-egy ország digitalizációs szintjét mérő digitális gazdaság és társadalom index (Digital Economy and Society Index – DESI) alapján Magyarország erős az infrastruktúra, és a hálózatok területén, más területeken azonban még sokat kell dolgozni azon, hogy Európa legjobbjai közé tartozzon. Ilyen mutató például az internetszolgáltatások használata, az online vásárlás és bankolás.

Közlése szerint 2015 és 2020 között az ország a 17.-ről a 7. helyre ugrott előre a hálózatok fejlettségét leíró mutatóban. Kifejtette,

a hálózati fejlesztések nem állhatnak le, hiszen enélkül nincsen digitalizáció.

Elmondta, az ITM üdvözli és támogatja a készülékcsere-programot, részt vesz annak lebonyolításában. Közös célnak nevezte, hogy a folyamat egyszerű és gyors legyen. Reményét fejezte ki, hogy minél többen élnek a lehetőséggel.

Bartolits István, az NMHH főosztályvezetője felidézte: 1991-ben indult el az első GSM rendszer, itthon 1993-ban vezette be két szolgáltató.

A 3. generációs UMTS-rendszert nagy várakozás előzte meg, 2005-ben indult el Magyarországon, két évvel később elérhető lett a megabites tartomány, megszületett a mobilinterneteztők világa.

A 4. generációs LTE-rendszer már adatátvitellel működik, 2012-ben vezették be itthon, az első európai hálózat 2009-ben indult. Mára a hazai adatforgalom 94 százaléka a 4G hálózaton bonyolódik, 2020-ban pedig megjelent az 5G. A 3G rendszerek lekapcsolását Európában több szolgáltató megkezdte, mivel a forgalom kis része bonyolódik ezen, a szolgáltatók a felszabaduló spektrumot az 5G-re tudják használni – ismertette.

A nagy szolgáltatók kivezetik a 3G-t

A Vodafone az MTI-vel közölte: a 3G kivezetés módját és idejét a piac mindenkori állapotára és az érintett felhasználók igényeire figyelemmel fogják meghozni.

A Magyar Telekom szeptember végén jelentette be: 2022 második félévétől nem tartja fent tovább 3G hálózatát; a 3G technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb kihasználást jelent, hiszen a felszabaduló sávokat hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben környezetvédelmi, energiatakarékossági szempontok is érvényesülnek. A korszerűbb mobiltechnológiák hatékonysága jobb, az 1 byte eljuttatására fordított energia jelentősen csökkent az elmúlt időszakban – írták. A lekapcsolást követően a hangforgalmat a 2G és 4G hálózatok veszik át, az adatforgalmat pedig a 4G hálózat fogja kiszolgálni, amely jobb ügyfélélményt biztosít. Magyarországon a teljes mobilnet forgalom 95 százaléka már jelenleg is 4G/LTE hálózaton zajlik. Az ügyfelek hangforgalmának 44-45 százaléka már 4G hálózaton folyik – ismertették.

Az ügyfeleinek azt javasolta, hogy ellenőrizzék, 4G/5G-képes-e a készülékük, illetve milyen hálózaton csatlakozik a készülékük, megfelelő-e a készülékbeállításuk. Azt is ellenőrizni kell, hogy a SIM-kártya 4G/5G-képes-e.

A tájékoztatás szerint a Telenor Magyarország 2022 júniusától kezdi meg a 3G technológia kivezetését, amely területileg fokozatosan fog történni. Elsőként a nem lakott területeken, majd azokon a helyeken, ahol kisebb a technológia kihasználtsága.

Az érintett ügyfelek – a maximum 3G képes aktív telefonok a Telenor hálózatán kevesebb mint 7 százalékot tesznek ki – a 3G kivezetésével a hanghívások minőségben nem tapasztalnak majd változást, a mobilinternet-elérési képességük azonban korlátozottá válik: a maximum 3G képes készülékek nagyságrendileg egyharmada használ mobilinternetet is. A 3G kivezetésével kapcsolatos tudnivalókról és lehetőségeikről 60 nappal, illetve a kivezetést megelőző napokban is értesítik ügyfeleket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!