Elsőként a világon

2021.10.01. 13:49

Hurrikán belsejében készített felvételeket ez a drón (videó)

A szörfdeszkához hasonló, kamerával felszerelt eszközt négyes erősségű hurrikánba irányították amerikai kutatók.

Fotós: Shutterstock

Az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA)

drámai felvételein a drón 15 méter magas hullámokkal és több mint 190 kilométer per órás széllel küzd meg a Sam hurrikán belsejében.

A Saildrone nevű eszközt az azonos nevű cég készítette. A szélerő hajtotta, hét méter hosszú drón egy hurrikánvitorlával is rendelkezik, melyet arra terveztek, hogy ellenálljon a kegyetlen körülményeknek, miközben adatot gyűjt a Föld legpusztítóbb erőiről.

A drón képes mérni a szél erejét és irányát, a légköri nyomást, a hőmérsékletet, a sótartalmat, páratartalmat és még számos más értéket.

„Reméljük, fejleszteni tudjuk az előrejelzési modelleket, melyek a hurrikánok gyors erősödését jósolják meg” – mondta Greg Foltz, a NOAA kutatója.

A gyors erősödés, amikor a hurrikánok szélereje órák alatt válik intenzívebbé, súlyos fenyegetést jelent a partvidékeken élő közösségek számára. A legénység nélküli rendszerek adatgyűjtése sokat segít az ezekre vonatkozó ismeretek fejlesztésében.

A kutatók figyelmeztetése szerint a klímaváltozás hatására

felmelegszik az óceán, és erőteljesebbé válnak a hurrikánok, növekvő veszélyt jelentve a partokon élőkre.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!