Ilyet még nem láttunk

2021.12.13. 18:00

Egy milliárdos mutatja meg az űrállomáson, hogy működik a WC (videó)

Maezava Juszaku japán milliárdos űrturista nem csak azért ment fel a Nemzetközi Űrállomásra, hogy megmutassa az egész világnak az ottani mellékhelyiség működését, de végül azt is megtette.

Múlt szerdán szállított több mint tíz év után ismét Oroszország űrturistát a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Maezava Juszaku, az online divatáruházas japán divatmilliárdos és asszisztense, Hirano Jozo a Nemzetközi Űrállomásról olyan egyedülálló kilátásban részesül bolygónkról, amelyet a legtöbbünknek soha nem lesz alkalma látni.
 

Az ISS mintegy 250 mérföldes magasságban kering a Föld körül, s az űrállomás naponta 16 alkalommal kerüli meg a Földet. Maezawa már meg is osztott egy lenyűgöző timelapse videót a Twitteren.

Bár ez a videó mindössze 24 másodperces, egy teljes bolygó körüli pálya látható rajta: a videó lenyűgöző napfelkeltével indít, a Föld gyorsan halad alatta, irányba állnak az ISS napelemtáblái, s már zárul is egy gyönyörű naplementével.
 

Maezawa folyamatosan tájékoztatja 10,8 millió Twitter-követőjét a küldetéséről.


A kissé talán hóbortosnak tűnő milliárdos közzétett egy úttörő videót, amelyben elmagyarázza, hogyan kell használni a WC-t az űrállomáson a súlytalanság állapotában. Már jó előre közölte, hogy asszisztensével olyan mellbevágó kérdésekre keresik a választ, mint hogy „előre mozognak-e a súlytalanság állapotában, ha szellentenek?”, illetve, hogy „lehet-e Pokémon GO-t játszani odafönn keringve?”
 

Ami a vécé használatát illeti, a videó angol nyelvű feliratot kapott, de a milliárdos mutogatása nyelvtudás nélkül is tökéletesen érthető. A lényeg, hogy a kisdolgukat vákumos csővel, a nagyobbat zacskóval rendezik, hogy ne szálljon szerteszét az űrállomáson.

Nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyibe kerül neki ez az expedíció, de azt lehet tudni, hogy a korábbi turisták 20-40 millió dollárt fizettek az ISS-re való repülésért. Egy ilyen összeg persze meg se kottyan annak, akinek 1,9 milliárd dolláros nettó vagyonból kell tengetnie az életét.
 

Maezawa a Zozo nevű, korábban Start Today néven ismert cégével építette fel Japán legnagyobb online divatáruházát, a ZOZOTOWN-t.
 

Bár ő az ország 30. leggazdagabb embere, a 46 éves mágnás messze nem a hagyományosan zárkózott japán üzletember képét hozza.
 

Először 2019-ben került a címlapokra, amikor nyilvánosan keresett barátnőt, aki majd elkíséri őt a terv szerint 2023-as Hold körüli utazására a SpaceX űrhajón.

Borítóképünkön Maezava Juszaku még a kilövés előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!