Történelmi árverés

2021.12.21. 17:30

Közel 40 millió forintért kelt el a világ első SMS üzenete

A Vodafone az árverésből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Kicsit több mint fél órával az aukció elindítása után Claude Aguttes lezárta a világ első SMS-ének árverését Párizsban. A világ első SMS-ének ezzel új tulajdonosa lett. Az ajánlattevő 107 ezer eurót, azaz közel 40 millió forintot fizetett az első SMS kommunikációs protokolljának NFT formában halhatatlanná vált másolatáért.

Az üzenetben, amelyet 1992. december 3-án továbbítottak a Vodafone hálózatán keresztül, az áll, hogy Merry Christmas, vagyis Boldog karácsonyt.

A karácsonyi jókívánság sikeresen megérkezett a címzetthez, Richard Jarvishoz, a vállalat egy alkalmazottjához. Ez volt a világon az első SMS, vagyis Short Message Service.

A világ első SMS-ét nem helyettesíthető tokenként karitatív célból bocsátották áruba árverésre a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben rendezett online árverésen. Az ős-SMS a reméltnél valamivel kevesebbért talált gazdára, mivel az Aguttes aukciósház 100 és 200 ezer euró közti leütéssel számolt. Az egyelőre meg nem nevezett vevő, aki Ether kriptopénzzel fizethet, kizárólagos tulajdonjogot szerez a világ első SMS-ét továbbító eredeti kommunikációs protokoll részletes és egyedi másolatára.

Mivel Franciaországban törvényesen nem lehet eladni tárgyiasult formában nem létező javakat, a győztes licitáló egy digitális képkeretbe applikálva kézbe vehető módon is megkapta a kommunikációs protokoll másolatát.

Az összes üzenetküldő szolgáltatás origója kerül kalapács alá. Ezzel az aukcióval két évszázad úttörő szellemét egyesítjük. A világ első SMS-ét örökítjük meg blokkláncban, és az arról szóló jó hírt NFT-ként hirdetjük meg árverésen – fogalmazott Amanda Nelson, Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A Vodafone az árverésből származó bevételt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának, az UNHCR-nek ajánlja fel az otthonuk elhagyására kényszerülő emberek támogatására.

Az egész kezdeményezés egy ötletből indult, végül pedig valós pénz lett belőle, amit egy nagyon fontos ügy megsegítésére fordíthatunk – mondta Amanda Nelson.

Hozzátette, a megvalósítás érdekében programozókkal, kriptoeszköz-szakértőkkel, valamint árverési szakemberekkel fogtak össze. Kiemelte, nagyon boldogok, hogy az ötletből valóság lett, leüthették a kalapácsot a világ első NFT-formátumú SMS-ére, az árverésből befolyó összeget pedig a rászoruló emberek javára, egy jó célra fordíthatják.

Az adakozás ezen időszakában a Vodafone az otthonukból elűzött emberek millióit kívánja segíteni. A felajánlott összeg életeket fog megvédeni és megmenteni, továbbá támogatni fogja a rászoruló embereket világszerte az ünnepi időszakban és azon túl is – mondta el Dominique Hyde, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának külkapcsolati igazgatója.

Hozzátette, nagyon örülnek, hogy az aukció ilyen sikeresnek bizonyult. Elmondta, hisznek a jótékonykodás és az adakozás fontosságában, hiszik, hogy ezzel az összeggel támogatni tudnak egy nagyon fontos ügyet.

Egy igazi digitális műtárgy egyszeri, egyedülálló árverésére került ma sor.

Nem ez volt az utolsó NFT, amely az Aguttesnél kalapács alá kerül, azonban az első SMS örökre nagyon különleges marad. Maximilien Aguttes, az Aguttes aukciós ház fejlesztési vezetője elmondta, az esemény történelmi jelentőségének tükrében a világ minden tájára elküldték a történetet, az 5 kontinens több 100 újságjában és magazinjában jelent meg a hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!