Elérte célállomását az űrteleszkóp

2022.01.25. 09:44

A James Webb eddig elérhetetlen felvételeket készít a világegyetemről

A Földtől mintegy másfél millió kilométerre öt percen át működtette hajtóműveit, hogy Nap körüli pályára álljon.

A NASA közlése szerint a művelet a terveknek megfelelően haladt.

A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. Innen vizsgálja a Naprendszer objektumait, és

öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.A 7 tonnás James Webb űrteleszkóp teljesítménye százszor nagyobb, mint elődjéé, a Hubble űrteleszkópé, így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően

a világegyetem hőskorába kalauzol el, a remények szerint információkkal szolgál az első csillagok és galaxisok kialakulásáról.

A James Webb a világegyetem legkorábbi, 13 milliárd évvel ezelőtti – néhány százmillió évvel az ősrobbanás utáni – korszakát fogja feltárni.

   

Az űrtávcsőnek 6,5 méter átmérőjű főtükre és különösen terjedelmes – 21-szer 14 méteres – hővédő pajzsa van.

 

Borítóképünkön dr. Josef Aschbacher, az ESA (Európai Űrügynökség) főigazgatója (balról a 2.) és Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos misszió igazgatóság felelős helyettese (balról a 3.) ünnepelnek, mikor a James Webb űrteleszkóp sikeresen levált az Ariane–5 rakétáról 2021. december 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!