Hasznos lehet

2022.01.18. 12:21

Íme, az okosmaszk: egy sor fontos adatot is mér

A maszkokat megfelelően kell viselni, hogy valóban védelmet nyújtsanak. S ha már viseljük, nyújthat néhány hasznos információt is.

A maszknak tehát testhezállónak kell lennie, és viszonylag szorosan zárnia, hogy a levegőben szálló részecskék ne szivároghassanak át a réseken. Az egészségügyi szakembereket kiképzik, hogy miként viseljék a maszkokat, de mi a helyzet a civilekkel? Ezt próbálják megoldani a Northwestern Egyetem kutatói a FaceBit segítségével.

Jelenlegi formájában a FaceBit egy N95-ös maszk, amelyre mágnessel, utólag tesznek egy érzékelőt.

Ez az érzékelő felismeri, hogy a maszkot megfelelően viselik-e, tájékoztatja a felhasználókat, ha szivárgást észlel. Ezen kívül többek között például a légzésszámot, pulzust, szívritmust is méri és Bluetooth kapcsolaton továbbítja az okostelefonra.


Izgalmas megoldás, hogy a szerkezet akkumulátorát nem kell tölteni, mivel a napfény, a légzés, a hő és a mozgás segítségével töltődik. A kutatók remélik, hogy később egy elemnélküli változatot is létrehozhatnak.


Még eltarthat egy ideig, míg a FaceBit remélhetően kereskedelmi forgalomba kerül. A megoldás még a világjárvány elmúlása után is hasznos lehet az egészségügyi dolgozók számára.

Nem a FaceBit az első, hasonló megoldással próbálkozott a menő gamer márka, a Razor is, mikor előállt a fenti Csillagok háborúját idéző, ventilátoros, RGB-világítós Razor Zephyr készülékkel. Arról sajnos kiderült, hogy a sci-fibe illő megoldás sajnos nem nyújt N95-ös, azaz FFP2-es védelmet.


Borítóképünkön a  FaceBit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!