Távmegoldás

2022.01.23. 15:00

Minden negyedik magyar online keres megoldást az egészségi problémáira

A felnőtt magyar lakosság többsége, ha betegség jeleit észleli magán, legtöbb esetben elsősorban a háziorvossal konzultál.

De gyakran több forrásból is gyűjtenek panaszaikról információt a betegek: minden negyedik páciens az interneten keres rá tüneteire, míg közel minden tizedik közvetlenül a magánorvosával konzultál – derül ki a Dokio egészségügyi platform aktív internetező, felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából.

A Dokio egészségügyi platform megbízásából a GKI Digital által végzett kutatás adatai szerint akut panaszok esetén leginkább a háziorvostól és az internetről tájékozódunk lehetséges problémáinkról. A felmérésben megkérdezettek kétharmada, ha egészségügyi problémája van, elsősorban a továbbra is a háziorvosával szereti felvenni a kapcsolatot. A koronavírus miatt kialakult járványhelyzetben viszont a személyes konzultációs alkalmak számát a háziorvosok a fertőzés további terjedésének elkerülése érdekében minimálisra csökkentették. Ennek következtében jelentősen megnőtt a telefonos konzultációt igénylő páciensek köre, ami komoly terhelést jelentett a háziorvosoknak, nem jutott elég idő minden betegre, ezért a páciensek más megoldások felé fordultak. A felmérésben résztvevők közel tizede magánorvossal veszi fel a kapcsolatot panaszok esetén.      

Viszont azok számára is bővült a lehetőségek köre, akik nem érik el háziorvosukat vagy nem tudják, a magánellátásban kihez forduljanak. Az utóbbi időszakban egyre népszerűbbé váltak a magánszolgáltatóknál elérhető – körülbelül negyedórás – telefonos orvosi konzultációk, ahol a páciens rövid időn belül, az általa kiválasztott időpontban kérhet tanácsot egy orvostól a panaszait illetően.

„Orvosi konzultáció és vizsgálatok helyett sokan az interneten néznek utána egészségügyi problémáiknak. Kutatásunk alapján minden negyedik akut panasszal rendelkező beteg online keres rá a tüneteire” – mondta Radnóczi Gergely, a Dokio online egészségplatform társalapítója.

„Ha valaki az interneten néz utána panaszainak, fontos, hogy megbízható forrásból tájékozódjon, mivel sajnos a sima internetes kereséssel rengeteg áltudományos vagy szakmaiatlan tartalmat is lehet találni egészségügyi témákban” – hívja fel a figyelmet Radnóczi Gergely.

A Dokio egyike azoknak a magyar weboldalaknak, amelyeken a felhasználók ellenőrizhetik a tüneteiket. Ez a tünetellenőrző platform mesterséges intelligenciával támogatott és orvosilag ellenőrzött szolgáltatás, ahol egy komplex kérdőív kitöltése után kap a felhasználó információt a lehetséges problémákról, és az esetlegesen szükséges ellátásról. „A Dokio célja, hogy egyenes utat mutasson az egészséghez. 

Az egészségi panaszok lehetséges okairól a tünetellenőrzővel adunk információt, és ha szükséges, ezek alapján segítjük a beteget, hogy minél hamarabb eljusson a megfelelő szakorvoshoz.”

Borítóképünk illusztráció

Címkék#Dokio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!