Érdeklődésen alapú hirdetések

2022.01.25. 18:00

Nagyot dobhat a Google a mai bejelentésével

A mai napon a Google bemutatta a Topics-ot, egy új Privacy Sandbox javaslatot az érdeklődésen alapú hirdetésekre vonatkozóan.

A Topics a korábbi FLoC-kísérletek tapasztalatai és a közösség széles körű visszajelzései alapján készült, és a FLoC-javaslat helyébe lép.

Segítségével a böngésző a böngészési előzmények alapján meghatároz egy maroknyi témát, például „Fitnesz” vagy „Utazás”, amelyek azon a héten leginkább a felhasználó érdeklődési körébe tartoznak. A témákat három hétig őrzik meg, a korábbi témákat törlik.

Ez a folyamat teljes egészében a felhasználó eszközén történik, külső szerverek, köztük a Google szerverek, bevonása nélkül. Amikor a felhasználó meglátogat egy résztvevő  weboldalt, a Topics csak három témát választ ki, egy-egy témát az elmúlt három hét mindegyikéről, hogy megossza az adott webhellyel és annak hirdetési partnereivel. A Topics lehetővé teszi a böngészők számára, hogy a felhasználó számára érdemi átláthatóságot és ellenőrzést biztosítsanak ezen adatok felett , valamint a Chrome-ban olyan felhasználói vezérlőket építenek ki, amelyek segítségével a felhasználó maga is megtekintheti, eltávolíthatja azokat a témákat, amelyek nem tetszenek neki, vagy akár teljesen le is tilthatja a funkciót.

Ami még ennél is fontosabb, hogy tudatosan kizárják a potenciálisan érzékeny kategóriákat, mint például a nem vagy faj. További előnye, hogy mivel a Topics működtetője a böngésző, a felhasználó számára az adatainak megosztásával kapcsolatban a harmadik féltől származó cookie-khoz hasonló nyomonkövetési mechanizmusokhoz képest nagyobb átláthatóságot és ellenőrzést biztosít.

Azáltal pedig, hogy weboldal hozzájut a felhasználó érdeklődési körébe tartozó témákhoz, úgy szolgálhatják ki a weboldalra látogatókat releváns hirdetésekkel, hogy eközben nem igényelnek olyan rejtett nyomonkövetési technikákat, mint a felhasználó böngésző ujjlenyomatának rögzítése.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!