Gigabites hálózat

2022.02.20. 06:00

Rekordnagyságú hálózatfejlesztést hajtott végre a Telekom

A Magyar Telekom Nyrt. az elmúlt hat évben több mint 300 milliárd forintot, 2021 első három negyedévében pedig 44,7 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére; a fejlesztések az idén folytatódnak.

Tavaly 401 ezer új optikai elérést építettek, 40 ezer kábeles elérési pontot pedig gigabit-képessé fejlesztettek, így már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 69 százaléka már képes az elméleti gigabites sebességre.

   

Ez az éves fejlesztési volumen a Magyar Telekom számára is rekord, de nemcsak az országban egyedülálló, hanem a Deutsche Telekom Csoporton belül is kiemelkedő teljesítmény. Jelenleg 1150 településen érhető el az optikai hálózat, és egymilliónál is több ügyfél kapcsolódik a Telekom gigabites hálózatához.

   

A tervek szerint 2022-ben folytatódik a Telekom gigabites hálózatának fejlesztése.

   

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint kiemelte: a világjárvány tavaly is meghatározó volt, de a munkaerőhiány és a szállítási láncok nehézségei ellenére, előrelátó tervezéssel sikerült a fejlesztési terveiket megvalósítani.

   

A korszerűsítés jegyében 2021-ben 100 településen kapcsolta le a Telekom a régebbi technológiát képviselő rézhálózatát. A rézhálózat kiváltása következtében kevesebb a műszaki hiba lehetősége, illetve a kikapcsolt rezes berendezések révén a kisebb energiafelhasználással zöldebbé vált a működés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!