Tesztelte tükörszegmenseit

2022.03.17. 12:21

Milliárd évekkel korábbra tekint vissza a James Webb

A tavaly decemberben felbocsátott James Webb űrteleszkóp összehangolta, és sikeresen tesztelte 18 tükörszegmensét.

A NASA szerdai közleménye szerint az űrteleszkóp csapata arra számít, hogy a James Webb optikai teljesítménye képes lesz elérni, vagy túlszárnyalni a tudományos célokat, amelyek miatt megépítették.

   
Mielőtt azonban a teleszkóp megkezdhetné a rendes működését, még további előkészítő munkálatokra van szükség, amelyek várhatóan néhány hónapot vesznek igénybe.

   
Az űrteleszkóp már februárban elküldte első képeit a Földre, köztük egy csillag fotóját és egy szelfit. A még kissé elmosódott képekkel azt akarták ellenőrizni, hogy a kamera és a teleszkóp 18 tükörszegmense működik-e. Most a kutatók a csillagról készült különböző fotókat állították össze egyetlen képpé.

A James Webb december 25-én indult az űrbe egy Ariane hordozórakétával a Francia Guyana-i Kourou európai űrrepülőtérről. A négyhetes repülés közben kibontották a teleszkóp napellenzőjét és kinyitották a tükörrendszerét is. Januárban aztán a James Webb elérte a célját és pályára állt.

A képen még az űrteleszkóp építésén dolgoznak
Forrás: NASA

A tudósok azt remélik, hogy a teleszkóp képei betekintést nyújtanak majd az ősrobbanás utáni, mintegy 13,8 milliárd évvel ezelőtti időkbe. A tudományos megfigyeléseket júniusban kezdi meg a NASA második igazgatójáról elnevezett teleszkóp a Föld és a Nap közötti L2 Lagrange-pontból. Innen vizsgálja a Naprendszer objektumait, és öt-tíz éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

   
A James Webb kifejlesztése mintegy 30 évig tartott, és körülbelül 10 milliárd dollárba került. A Hubble-teleszkópot fogja helyettesíteni, amely már több mint 30 éve működik.

   
A James Webb 6,5 méter átmérőjű főtükörrel és különösen terjedelmes – 21-szer 14 méteres – hővédő pajzzsal rendelkezik.


Borítóképünkön a James Webb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!