Céges átverés

2022.04.21. 06:00

Alábecsülik az adathalászat veszélyeit a hazai kisvállalkozások

Az adathalászok célkeresztjébe egyre inkább olyan mikro-, kis- és közepes vállalkozások is kerülnek, amelyek nagy többsége továbbra sincs tisztában azzal, hogy mennyire sérülékenyek informatikai megoldásaik, és hogy egy-egy incidens mekkora kárt okozhat. Ezt állapította meg a Telekom és a BellResearch legfrissebb kutatása.

A mikro- és kisvállalkozások háromnegyede úgy véli, hogy meglévő informatikai védelme elegendő, de

azok a cégek is alábecsülik a veszélyeket, amelyek számolnak a kockázatokkal.

A mikrovállalkozások mindössze 20 százaléka, míg a kkv-k 30 százaléka érzi úgy, hogy informatikai rendszere legalább közepes mértékben kitett a támadásoknak, veszélyeknek.

A cégek kétharmadánál úgy gondolják, hogy méretüknél fogva nem lehetnek egy informatikai támadás célpontjai, 80 százalék ráadásul azzal „nyugtatja magát”, hogy nincsenek olyan adataik, amelyeket nem lehet pótolni.

A felmérés készítői szerint a cégek nem csak a kockázat mértékét, de egy adatvesztéssel járó támadás súlyát is alábecsülik, nem számolnak például azzal a felelősséggel, hogy az üzleti partnereikre vagy akár az ügyfeleikre vonatkozó információk biztonságáról is gondoskodniuk kell.

A mikrovállalatok fele beéri azzal, hogy a PC-k és laptopok védelmét a készülékek beszerzésekor vásárolt szoftverrel oldja meg. A kkv-k esetében ez a tudatosság már nagyobb, ott a vállalatok bő kétharmada külön is beruház biztonsági megoldásokba.

A védelmi megoldások folyamatos karbantartására, fejlesztésére a legtöbb cég már nem gondol: a mikrovállalkozások kevesebb mint 10 százaléka és a kkv-k negyede vizsgálja felül folyamatosan meglévő rendszereit, és keres korszerű megoldásokat.

Az adathalászok igen sokrétű eszköztárral rendelkeznek, jellemző például, hogy a támadó az online térben különböző trükkökkel, például hivatalosnak látszó üzenetekkel, hamis weboldalakkal igyekszik rávenni áldozatát, hogy szenzitív adatokat osszon meg –  figyelmeztettek a kutatást készítők. Kifinomultabb módszernek számítanak az olyan rosszindulatú vírusok (malware), amelyeket a bűnözők észrevétlenül, áldozataik nem megfelelően védett eszközeire telepítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!