Digitália

2022.10.15. 06:00

Tart régi mobilt a fiókjában? Kigyulladhat!

A régebbi Samsung telefonok akkumulátorai felrobbanhatnak?

Forrás: Shutterstock

Akkumulátorproblémák adódhatnak minden olyan Samsung telefonnal – akár már 18 hónaposokkal is, amelyet nem használnak/töltenek rendszeresen.

Úgy kezdődött, hogy meglepő figyelmeztetést posztolt egy ismert youtuber, majd később a PhoneArena.

Emlékszünk a Samsung Galaxy Note 7-re? A 2016-ban készült – amúgy remek – okostelefon olyan gyúlékonynak bizonyult, hogy két hónap után a gyártónak vissza kellett hívni, s új, másik Samsung készüléket adtak helyette. A Note 7-es akkumulátora rövidzárlatokat okozott, ami túlmelegedéshez, majd tüzekhez is vezetett: a légitársaságok egyszerűen megtiltották az utasoknak, hogy felvigyék ezt a mobilt a gépekre.

A Samsung tanult az esetből: bár a világ egyik legnagyobb gyártójaként nyilván tudna nagyobb kapacitású akkukat és izmosabb gyorstöltőket gyártani, azóta is óvakodik a cég ettől.

Ehhez képest Arun Rupesh Maini, ismertebb nevén Mrwhosetheboss, a népszerű technológiai videóiról ismert brit YouTuber aggasztó megfigyelést tett. Ő ugyanis 2010 óta gyűjt minden Samsung zászlóshajó telefont, és észrevette, hogy a régi telefonjainak az elemei annyira felpúposodtak, hogy kijelzőik megrepedhetnek és a készülékház széthasadhat. Ami pedig robbanáshoz és/vagy tűzhöz vezethet.

Arun kezdetben három telefon, a Galaxy Note 8, S6 és S10 esetében vette észre a jelenséget. Megjegyzi, hogy a telefonokat lekapcsolták, csak néhány hétig használták, és ugyanolyan módon és környezetben tárolták őket, mint más gyártók telefonjait. A gyűjteményében található iPhone, Asus és Google telefonoknál nem tapasztalt ilyen problémát.

Twitteren írt a sérült telefonokról, és a Samsungtól kapott is visszajelzést. A gyártó futárt küldött, hogy elvigye a telefonokat laborvizsgálatra. Közel két hónappal később csak ennyi választ kapott a Samsungtól:

„Tisztában vagyunk ezzel az üggyel, és további műszaki vizsgálatokat végzünk. Arra biztatjuk ügyfeleinket, ha Samsung készülékükkel kapcsolatos kérdéseik vannak, forduljanak a helyi ügyfélszolgálathoz.”

Más Samsung telefontulajdonosok is tweeteltek arról, hogy telefonjaik felpúposodtak. Egyikük Arunnak üzent, mondván, hogy szerinte minden Galaxy S20 előtti telefonra, egészen a valahai S4-ig visszamenően kimutatható ez a hibalehetőség.

A videó szerint ezek az érintett telefonok:

Galaxy S6
Galaxy S8
Galaxy S10
Galaxy S10 E
Galaxy S10 5G
Galaxy Note 8
Galaxy Z Fold 2
Galaxy S20FE

A lista több készüléke viszont csak pár éves, tehát a púposodás nem csak a régi készülékeket veszélyezteti.

A probléma túlmutat a Samsungon

Bár leginkább a Samsungra panaszkodnak, úgy tűnik, hogy a gond más androidos telefonokat is érint.

A lítium-ion akkumulátorok működése kémiai reakciókon alapul. Az akkumulátor öregedésével ezek már nem zárulnak le tökéletesen, ami gázképződéshez, majd az akkumulátor púposodásához vezethet. Ha az akkumulátor belső rétegei összeérnek, akár tűz is keletkezhet az iFixit magyarázata szerint.

A PhoneArena pár napja szintén vizsgálta a felpúposodó telefonokat, és ezeket a mobilokat nevezték aggályosnak:

OnePlus One
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S8
Huawei P10 Lite
Oppo R7

Hogyan lehetünk biztonságban?

Nem kell megijedni, de jobb lesz figyelembe venni: a púposodó akkumulátor valódi veszélyforrás, ami tüzeket, sérüléseket és anyagi károkat okozhat. Előfordultak olyan esetek is, amikor emberek haltak meg telefonakkuk felrobbanása miatt.

Érdemes egy pillantást vetni a régi telefonunkra – vagy az újra, amit nem használunk. Ha bármilyen deformálódást észlelünk, a következőket kell tenni:

- Ne próbáljuk meg feltölteni a púposodó telefont: a töltése tüzet vagy robbanást okozhat.
- Óvatosan távolítsuk el az akkumulátort ha régebbi telefonról van szó. Ha újabb készülék tűnik gyanúsnak, ne próbáljuk meg otthon kivenni az akkut, hanem tegyük tűzálló zacskóba.
- Lépjünk kapcsolatba a gyártóval: új készülék esetén kárpótlást is kaphatunk, a régit pedig egyszerűen távolítsuk el a közelünkből.

Huzamosabb időre így tegyük el a mobilt

- Tárolás előtt kapcsoljuk ki.
- Tegyük hűvös, száraz helyre.
- Ha hosszabb ideig szeretnénk ott tárolni, töltsük fel a telefont 50%-ra, s félévente töltsük fel félig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!