Világrekord

2023.01.02. 21:05

Norvégia: az elektromos autók piaci részesedése csaknem 80 százalékra nőtt 2022-ben

Norvégia, amely egyszerre jelentős szénhidrogén-termelő és a zéró kibocsátású autók bajnoka, ezzel az aránnyal saját, 2021-ben elért 64,5 százalékos rekordját döntötte meg.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Tájékoztatásuk szerint a skandináv országban tavaly 138 265 új elektromos autót értékesítettek, ez az összes magángépjármű-eladás 79,3 százaléka. 

Norvégia, amely egyszerre jelentős szénhidrogén-termelő és a zéró kibocsátású autók bajnoka, ezzel az aránnyal saját, 2021-ben elért 64,5 százalékos rekordját döntötte meg. 

Az Európai Unióban 2022 első kilenc hónapjában az elektromos hajtású autók az újonnan regisztrált gépkocsik 8,6 százalékát tették ki. 

Csak decemberben a teljes mértékben elektromos meghajtású autók adták a norvégiai eladások 82,8 százalékát, ez részben annak köszönhető, hogy a norvég háztartások siettek megelőzni az adókedvezményen alapuló állami támogatási rendszer év végi módosítását, amely megdrágította az ilyen autók vásárlását. 

Oslo arra törekszik, hogy 2025-től minden újonnan regisztrált norvég autó zéró kibocsátású legyen - elektromos vagy hidrogénmeghajtású -, amit jelentős adókedvezményekkel támogatott. Ennek mértékét most csökkentették, miután ez a piaci szegmens elkezdett telítődni. 

Január 1-jétől az új elektromos járművek norvégiai vásárlásakor a 25 százalékos forgalmi adó (áfa) alóli mentesség csak az 500 000 norvég koronás (19 millió forintos) vételár alatt érvényesíthető, ezen összeg felett az elektromos gépkocsik vásárlása már adóköteles. 

Ma a norvég utakon minden ötödik autó teljesen elektromos hajtású, ami szintén világrekord. 

Az elektromos autók értékesítésében a legnagyobb részesedést a norvég piacon az amerikai Tesla cég érte el 12,2 százalékkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!