Digitália

2023.02.28. 06:00

A Facebook bemutatta saját chatrobotját – megmutatjuk, hol lehet jelentkezni rá

A mesterséges intelligenciával működő robotot állítólag még nem integrálták a közösségi óriásvállalat egyik nyilvános termékébe sem, de fel lehet iratkozni a kipróbálására.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ociacia

Mark Zuckerberg blogbejegyzésében jelentette be a Meta válaszát a ChatGPT-re, a LlaMA-t. A legújabb MI-alapú társalgó robot nem a közszeretetnek örvendő lámáról kapta nevét: a LlaMA minden bizonnyal mozaikszó és a Large Language Model Meta AI rövidítése.

Az új mesterséges intelligencia várhatóan még inkább felkavarja az MI-k körüli óriási felhajtást: szakértők szerint már 2022 is a mesterséges intelligencia éve volt, s 2023 pedig biztosan az lesz – nem csak a számítástechnikában. Úgy fest, az OpenAI ChatGPT-je, a Google Bardja és a Microsoft Prometheusa mellett lesz még egy nyelvi modellekkel hajtott, nagyvállalati finanszírozásban készült mesterséges intelligencia.

Úgy tudni, a LlaMA-13B tízszer kisebb mérete ellenére felülmúlja az OpenAI rendkívül népszerűvé vált GPT-3 modelljének képességeit.

A kisebb méret pedig lehetővé teheti, hogy ezek a modellek helyben fussanak akár a PC-ken és az okostelefonokon.

Nem kell magyarázni, hogy mekkora változást jelentene a mindennapokban, ha a még oly sok ellentmondással és hibával együtt járó MI-képességek beköltöznének a napi használatú okoseszközökbe. Ami nem is olyan képtelenség: a kép, hang és videó generáló mesterséges intelligencia programokat 2022 nyara óta tömegek töltötték le a világon a saját, otthoni számítógépükre, laptopjukra vagy használják távoli gépeken.

„Kiadjuk az új, legkorszerűbb mesterséges intelligencia nyelvi modellt, a LLaMA-t, amelynek célja, hogy segítse a kutatókat munkájuk előmozdításában” – írja Zuckerberg pénteki Facebook-posztjában. (Eddig minden képgeneráló és nyelvi modell úgy indult, hogy előbb kutatók zárt köre próbálhatta ki, azután lett nyilvános elérésű.)

A Meta vezérigazgatója hozzátette, hogy „az LLM-ek nagyon ígéretesnek bizonyultak a szöveg generálása, a beszélgetések, az írott anyagok összegzése és a bonyolultabb feladatok, például a matematikai tételek megoldása vagy a fehérjeszerkezetek előrejelzése terén.” De azt nem részletezte, hogy a LLaMA jelenleg ezek közül a feladatok közül melyiket tudja elvégezni.

Valójában az egyetlen részlet, amit Zuckerberg a Nagy Bejelentésben közölt, az, hogy cége „elkötelezett a kutatás ezen nyitott modellje mellett, és új modellünket elérhetővé tesszük az AI-kutatói közösség számára”. Viszont egy újabb blogbejegyzésben a Meta lényegesen több információt osztott meg, például azt, hogy a LLaMA-t eleve 20 különböző nyelvre képezték ki.

Fejlesztésüket „kisebb alapmodellnek” nevezik, amely „sokkal kevesebb számítási teljesítményt és erőforrást igényel”, mint a többi nagy nyelvi modell, és ezért lesz elérhető többféle méretben.

„Az integritás megőrzése és a visszaélések megelőzése érdekében modellünket nem kereskedelmi licenc alapján adjuk ki (...). A modellhez való hozzáférést eseti alapon biztosítjuk akadémiai kutatók számára; a kormány, a civil társadalom és a tudományos körök szervezeteivel kapcsolatban állóknak, valamint ipari kutatólaboratóriumoknak szerte a világon” – írják.

Eddig, a kutatásnak ebben a szakaszában a LLaMA-t nem építették be a Meta egyik termékébe vagy platformjába sem (beleértve az Instagramot és a Facebookot) – mondta el a cég szóvivője a Gizmodónak e-mailben. A szóvivő továbbá megjegyezte, hogy a társaságnak jelenleg nincs megosztanivalója a nyilvános előzetesről vagy a kiterjesztett nyilvános hozzáférésről.

Jelenleg nehéz megjósolni, hogy a LLaMA hogyan fog teljesíteni más technológiai óriások mesterséges intelligencia-kísérleteivel szemben egy ennyire zsúfolt mezőnyben. Mindazonáltal szinte minden közelmúltbeli nagy nyelvi modell bevezetése meghozta a maga balhéját.

A Google és a Microsoft is integrálta a mesterséges intelligencia-szöveggenerátorokat keresési platformjaiba, és mindketten eléggé megégették a kezüket az MI pontatlan információi, füllentései és szürreális kifakadásai miatt. Aztán ott sorakoznak a megválaszolatlan kérdések a szerzői joggal, meg a magánélettel kapcsolatban; hogy a mesterséges intelligencia képes-e saját „érzéseket” átélni, vagy sem; hogyan kezelhető a korlátozások megkerülésére, illetve a sértő tartalmak, sőt, akár rosszindulatú programok előállítására is képes mesterséges intelligencia. És így tovább.

A Meta a blogbejegyzésében elismert néhány buktatót.

„Még több kutatásra van szükség az elfogultság, a mérgező megjegyzések és a zavaros információk kockázatának kezelésére a nagy nyelvi modellekben. Más modellekhez hasonlóan a LLAMA is osztja ezeket a kihívásokat” – írja az óriásvállalat.

A Meta úgy gondolja, kutatás-orientált megközelítése előrelépést jelent az AI számos, folyamatban lévő problémájának megoldása felé. Akik saját maguk szeretnének hozzáférni a LLaMA-hoz, ezen az űrlapon jelentkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!