Digitália

2023.02.10. 06:00

Ne dőljön be ennek a Facebook-átverésnek!

A közösségi média fiókjai értékesek a kiberbűnözőknek: folyamatosan új módszereket találnak az adataink ellopására.

Forrás: Shutterstock

Fotó: EugeneEdge

A csalók a mi adatainkkal rosszindulatú üzeneteket küldhetnek másoknak a nevünkben, káros programokat, személyazonossági csalást is elkövethetnek, sőt, egyes esetekben megcsapolhatják a bankszámlánkat.

Az átverés többnyire így működik: kapunk egy e-mailt, amelyben azt állítják, hogy megsértettük a Facebook irányelveit, és a fiókunkat letiltották.

A levél továbbá kijelenti, ha úgy érezzük, hogy nem sértettünk szabályt, akkor a fellebbezés benyújtásához és a felülvizsgálat kéréséhez kattintsunk a mellékelt linkre. 24 órát kaptunk a fellebbezés benyújtására, különben a Facebook-fiókunkat véglegesen törlik.

Aki kattint az e-mailben található linkre, olyan hamisított webhelyre jut, amely tökéletesen hasonlít arra a Facebook-oldalra, ahol fellebbezni lehet az irányelvek megsértése ellen.

Ezen az oldalon meg kell adnunk a bejelentkezési e-mail-címet, telefonszámot, nevet és egyéb személyes adatokat. Miután megnyomjuk a küldés gombot, szokás szerint meg kell erősítenünk a jelszavunkat. Ez az a pont, amikor még a jelszavunkat is megadjuk a bűnözőnek, aki ettől kezdve azt csinál az adatainkkal, amit csak akar.

Ennek a csalásnak persze különféle változatai keringenek az interneten, de mindegyiküknek ugyanaz a céljuk: ellopni a Facebook-fiókunk hitelesítő adatait.

Hogyan kerüljük el a Facebookon az adathalász csalásokat?

Ez az átverés mindig rájátszik a félelmeinkre. A csalók érvelése azon alapul, hogy ha nem cselekszünk gyorsan, örökre elveszítjük a Facebook-fiókunkat. Tehát: először is, ne siessünk. Ha alaposabban megnézzük a levelet, valószínűleg észreveszünk helyesírási és nyelvtani hibákat benne.

  • Ne essen pánikba. Mindig figyelmesen olvassa el a gyanús e-maileket, és keresse a csalásra utaló jeleket, mielőtt cselekszik. Ne feledje, a csalók előszeretettel veszik célba a közösségi média fiókjait, így a hamis figyelmeztetések nem ritkák.
  • Ellenőrizze az állításokat. Jelentkezzen be közvetlenül a Facebook-fiókjába, és ellenőrizze, hogy van-e probléma, mielőtt eldönti, hogyan tovább.
  • Mindig közvetlenül jelentkezzen be a fiókjába. Még akkor is, ha úgy gondolja, hogy egy figyelmeztetés hiteles, az applikációval jelentkezzen be, vagy írja be az URL-t a böngészőbe úgy, hogy kézzel begépeli, s nem kattint az üzenetekben lévő linkekre.
  • Gondosan őrizze bejelentkezési adatait. Soha ne adjon meg bejelentkezési adatokat harmadik fél webhelyén vagy a hivatalos Facebook webhelyen kívüli oldalon. Soha ne küldje el bejelentkezési adatait senkinek e-mailben vagy Facebook Messengeren keresztül. Ha valamilyen űrlapon figyelmetlenségből mégis megadta volna, azonnal változtassa meg a jelszavát.
  • Ha csalásra gyanakszik, jelentse a Facebookon. Számítógépen nyissa meg a Facebook-fiókját, s a borítókép alatti menüben görgessen le a Jelentem vagy az Oldal jelentése ponthoz és kövesse a megjelenő útmutatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!