Digitália

2023.04.19. 06:00

Pánikban a Google: Musk egyre kínosabb

A Google részvényei 4%-ot estek, miután a Samsung bejelentette, hogy fontolgatja a mesterséges intelligenciával szerelt Microsoft Bingre való átállást.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lidiia

A ChatGPT mesterséges intelligencia funkcióinak integrálásával a Bing átveheti az alapértelmezett keresőmotor szerepét a Samsung készülékeken. A váltás azt eredményezheti, hogy a keresőmotorok piacát 12 év óta uraló Google trónusa felborul.

A Samsung szándéka a The New York Times szerint a Google falai között pánikot váltott ki. Ha a Google-t leváltják, az óriásvállalat 3 milliárd dollárt veszít az éves 162 milliárd dolláros bevételéből.

A Google nehezen tud lépést tartani mesterséges intelligencia versenytársaival, köztük például a pillanatok alatt reflektorfénybe került Binggel, amely az elsők között tette nyilvánossá az MI-funkcióit a felhasználóknak. A Bing-felhasználók februárban kapták meg a frissített keresőmotort, s a Microsoft tovább folytatja a fejlesztést, beleértve a Bing képgenerátorát is.

Bár a keresőóriás próbál javítani, számos kudarcba ütközött. 100 milliárd dolláros veszteséget okozott számára, mikor chatbotja, a Bard pontatlan információkat gyűjtött össze promóciós videójában. James Cordwell, az Atlantic Equities elemzője a Reutersnek azt mondta: 

A befektetők attól tartanak, hogy a Google lusta monopolistává vált a keresésben.

A Google szóvivője a The New York Timesnak elmondta, folyamatosan fejleszti keresőmotorját, hogy a felhasználói visszatérjenek a platformjához, de kifejtette, hogy az Android telefongyártók más technológiákra is áttérhetnek. A Google további 20 milliárd dollárt is veszíthet, ha az Apple úgy dönt, hogy ebben az évben nem újítja meg szerződését.

Veszélyben a fehérgalléros állások

Eközben a Goldman Sachs befektetési bank legutóbbi jelentése úgy becsülte, hogy a mesterséges intelligencia 300 millió teljes munkaidős állást tesz feleslegessé. Helyettesítheti a munkafeladatok egynegyedét az Egyesült Államokban és Európában, de új munkahelyeket és termelékenységi fellendülést is hozhat magával.

Számításaik szerint 7%-kal növelheti a globálisan előállított áruk és szolgáltatások éves összértékét.

Musk hangoskodik, de közben befektet

Elon Musk amerikai nagyvállalkozó sokadmagával kiáltványt tett közzé a mesterséges intelligenciának az emberiségre gyakorolt veszélyeiről, de közben korábbi DeepMind-kutatókat alkalmaz, a Twitter házon belüli mesterséges intelligencia projekttel halad előre és a Business Insider szerint 10 000 GPU-t vásárolt.

Legújabban azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy bejelentette, a szerinte baloldali-liberális irányban elfogult ChatGPT nevű online program alternatívájaként létrehozza saját MI-platformját.

A Twitter és a Tesla milliárdos tulajdonosa és vezetője Tucker Carlson, a Fox News műsorvezetőjének esti műsorában kifejtette: a TruthGPT névre keresztelt alternatív mesterséges intelligencia „minden eszközével az igazság megismerésére és a világegyetem természetének megértésére törekszik majd”.

Musk azt állítja, egy, az emberiség megértésre törekvő MI kevésbé valószínű, hogy az emberek elpusztítására törekedne. A milliárdos külön hangsúlyozta,

azért aggódik, mert a ChatGPT-t arra tanítják, hogy politikailag korrekt legyen.

Elon Musk évek óta markáns véleményt fogalmaz meg a mesterséges intelligencia fejlődésével kapcsolatban, és véleménye szerint más technológiai nagyvállalatok vezetői, mint Mark Zuckerberg és Bill Gates csak „korlátozott” tudással rendelkeznek ezen a területen.

Interjújában Musk aláhúzta a mesterséges intelligencia szabályozásának fontosságát, hozzátéve, hogy „nagy rajongója” az MI-platformoknak, de szerinte veszélyesebbek, mint az autók vagy a rakéták, mert megvan bennük a képesség az emberiség elpusztítására.

Mindeközben egy nevadai cégbírósági bejegyzés szerint X.AI néven új, mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalatot alapított. Az illetékes nevadai hatóság hivatali honlapja szerint az X.AI-t március 9-én alapították, a vállalat igazgatói posztját pedig a kiáltványa szerint továbbra is rettegő Elon Musk tölti be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!