Digitália

2023.06.09. 06:00

3 biztos jel, hogy a mobilja megfertőződött – ez a teendő

Egy sokak által használt alkalmazást nemrégiben eltávolítottak a Google Play Áruházból, mert a frissítése rosszindulatú programot tartalmazott. Segítünk, hogyan tudjuk észlelni, ha a mi telefonunkon hasonló fertőzés van.

MW

Forrás: Shutterstock

A Google a közelmúltban eltávolította a Play Áruházból az iRecorder – Screen Recorder néven ismert, népszerű androidos képernyőrögzítő alkalmazást, miután kiderült, hogy az információkat lop a felhasználóktól. Az alkalmazás 2021-ben debütált a Play Áruházban, és látszólag ártalmatlan volt, egy 2022-es frissítés azonban rosszindulatú funkciókat telepített általa az eszközökre.

A TechCrunch szerint a kártékony komponens neve AhRat, egy nyílt forráskódú, távoli hozzáférésű trójai.

Akik letöltötték az iRecordert, lehetővé tették, hogy az alkalmazás hozzáférjen eszközük mikrofonjához, a rajta tárolt fényképekhez és fájlokhoz, ami nem szokatlan a képernyőrögzítő alkalmazásoknál. De az alkalmazásba beágyazott rosszindulatú kóddal a felhasználó fájljai harmadik fél – adott esetben bűnözők – számára is hozzáférhetők voltak.

 

Viszonylag ritka eset egyébként, hogy egy fejlesztő egy ártalmatlan alkalmazást ad be egy mobilalkalmazás-boltba, majd frissíti azt rosszindulatú programokkal – ez a jelenség a „verziózásnak” nevezett technika. Egy alkalmazás verziózásával a bűnözők hosszabb ideig megkerülhetik az alkalmazás-ellenőrzési folyamatot.

Ha Ön már letöltötte az iRecorder – Screen Recorder programot (fejlesztő: Coffeholic Dev), azonnal törölje – figyelmeztet a G Data.

Amennyiben azt gyanítja, hogy okostelefonját rosszindulatú program fertőzte meg, íme néhány jel, amire figyelni kell.

Keresse a csökkent teljesítmény jeleit

Ha okostelefonja folyamatosan lassul, akkor lehet, hogy fertőzött. Fésülje át a letöltött alkalmazásait, és győződjön meg róla, hogy csak olyan alkalmazások vannak a készüléken, amelyeket felismer. Ha ismeretlen alkalmazásokkal találkozik, törölje azokat.

Vigyázzon a túlmelegedésre

Normális, ha a telefon felmelegszik töltés közben. De nem normális, ha a telefon felforrósodik, amikor nincs használatban és ki van húzva. Ha okostelefonja folyamatosan túlmelegszik, ellenőrizze, nincsenek-e ismeretlen alkalmazások telepítve, mivel a háttérben működő rosszindulatú programok okozhatják a melegedést.

Ellenőrizze, hogy nem csökkent-e az akkumulátor élettartama

Normális, hogy a telefon akkumulátorának élettartama az idő múlásával fokozatosan csökken. De problémára mutathat, ha egy még garanciális készülék nem tarja elegendő ideig a töltést. Amikor a háttérben rosszindulatú programok futnak, jelentősen lemeríthetik az akkumulátort. Ha az akkumulátor a szokásosnál gyorsabban lemerül, ellenőrizze, nincsenek-e gyanús alkalmazások telepítve, vagy nem tapasztal-e magas adathasználatot.

Ha nem talál ismeretlen alkalmazásokat a készüléken, de a telefonja továbbra is furcsán működik, készítsen biztonsági másolatot az adatairól, majd fontolja meg az eszköz gyári beállításainak visszaállítását. A gyári beállítások visszaállítása eltávolítja az összes adatot, beállítást és alkalmazást. Ez drasztikus megoldás, de ha nem tudja kideríteni, hogy minek köszönhető a készülék lassulása vagy az akkumulátor melegedése és merülése, még mindig a legjobb lehetőség lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!