Nem mese

2021.07.02. 10:12

82 éves pilótanővel repül az űrbe három hét múlva Jeff Bezos (videó)

Wally Funk lesz a „tiszteletbeli vendég” a július 20-i, Nyugat-Texasból induló űrkiránduláson.

Wally Funk egy régebbi felvételen

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Bezos űrvállalata közölte, hogy az alábbi képünkön látható egykori pilótanő mellett Jeff Bezos fivére és egy jótékonysági árverés győztese lesz a New Shepard rakétán, amely tíz percet tölt majd a világűrben, mielőtt visszatérne a Földre.

Fotó: AFP

Funk egyike volt azoknak a Mercury 13 programban résztvevő nőknek, akik űrhajóskiképzést kaptak az 1960-as években, de sohasem juthattak ki az űrbe vagy válhattak a NASA űrhajóscsapatának tagjaivá, mert nők voltak. Abban az időszakban a NASA összes űrhajósa férfi és katonai tesztpilóta volt.

Bezos Instagramon közzétett videójában Funk elmesélte, hogy „mesésen” érzi magát a meghívás miatt. Mint hozzátette:

sohasem tarthatta vissza semmi.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

„Mikor azt mondták nekem, hogy lány vagy, és ezt nem tudod megcsinálni, úgy gondoltam, mindegy, hogy az ember kicsoda, ha valamit meg akar tenni, akkor meg tudja tenni. Szeretek olyasmit csinálni, amit korábban senki” – mondta.

A 82 éves Funk lesz a legidősebb ember, aki űrutazáson vesz részt.

Is it ever too late to be an astronaut? Not for " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Wallyfunk – she's been invited to fly on @BlueOrigin’s first flight as their honored guest! #WallysFlight is for all of us. It changes our horizons -- and the world. Thanks @JeffBezos -- and @blueorigin! https://t.co/CDLL8y8XYU pic.twitter.com/CVUDkDEv5R

Túlszárnyalja John Glennt is, aki 77 évesen állította be a korábbi rekordot 1998-ban, a Discovery űrsikló egy útján.

A texasi Funk volt az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal első női ellenőre és a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatal első női repülésbiztonsági felügyelője. A közzétett videóban elmondta, hogy 19 600 órát repült, és több mint 3000 embert tanított repülni.

Az első amerikai női asztronauta Sally Ride volt, ő 2012-ben halt meg.

A Discovery űrsikló fedélzetén 1995-ben Elieen Collins volt az első amerikai nő, aki pilótaként működött közre egy küldetésben.

Borítóképünkön régi felvételen Wally Funk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!