Még visszanézett

2020.07.30. 09:41

A Földről és a Holdról lőtt képet Kína úton lévő Mars-szondája (fotó)

A múlt héten útnak indított Mars-szonda mintegy 1,2 millió kilométeres távolságból készített képeket bolygónkról és kísérőjéről, majd elküldte a földi irányítóközpontnak – közölte kedden a kínai nemzeti űrügynökség (CNSA).

(200724) -- BEIJING, July 24, 2020 (Xinhua) -- A Mars probe is launched on a Long March-5 rocket from the Wenchang Spacecraft Launch Site in south Chinas Hainan Province, July 23, 2020. (Xinhua/Yang Guanyu)

Forrás: Xinhua / Yang Guanyu / AFP

Fotó: XINHUA via AFP

A Tienven-1 (Égi kérdések) elnevezésű űrhajót múlt csütörtökön bocsátották fel a Hosszú Menetelés-5 hordozórakétával, és várhatóan 2021 februárjában érhet a Mars vonzáskörébe. Az űrhajóval egy marsjárót és egy orbitális pályán keringő szondát küldenek a Marsra.

A felvételt a Földről és a Holdról hétfőn készítette a Tienven-1, amely kedden már 1,5 millió kilométerre volt a Földtől a Marshoz tartó 55 millió kilométeres útján. A fekete-fehér felvételen mind a két égitest hold alakúnak látszik.

Félföld és félhold a felvételen
Fotó: China National Space Administration / Xinhua / AFP

A CNSA közlése szerint a szonda már túljutott a Föld gravitációján, és belépett a Föld-Mars transzferpályára.

Kína a második ország, amely ebben a hónapba Mars-szondát indított útnak, az Egyesült Arab Emírségek Amal (Remény) nevű szondáját július 20-án bocsátották fel.

A Mars-szonda útnak indítása július 23-án
Fotó: Cai Yang / Xinhua/ AFP

Készen áll missziója megkezdésére az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság) is, amely a terveknek megfelelőn július 30-án, csütörtökön útnak indulhat a vörös bolygóra – jelentette be hétfőn Jim Bridenstine, a NASA igazgatója.

Borítókép: A kínai Mars-szonda fellövése július 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!