Szoros mérkőzés

2020.07.27. 18:00

A mars- és a holdjárók maratoni versenyének győztese

Egyszerre lebilincselő tudományos feladat, s a nagyhatalmak vetélkedője az űrverseny, amely sokak szerint a világűr jövőbeli gyarmatosításáról is szól.

Forrás: Shutterstock

Mint beszámoltunk, múlt héten csütörtökön bocsátották fel a Tienven (Égi kérdések) elnevezésű kínai űrhajót a Hosszú Menetelés-5 hordozórakéta segítségével. Az expedíció várhatóan 2021 februárjában érhet a vörös bolygó vonzáskörébe:

az űrhajóval rovert, vagyis Mars-járművet, és orbitális pályán keringő szondát is küldenek a Marsra.

A bolygón pedig a Curiosity (Kíváncsiság) nevű, ma is működő amerikai marsjáró felvételei szerint ilyen terep fogadja a rovert.

Surface of Mars captured by the Curiosity rover 🔴

Its 🤯 , Im looking at another planet. Millions of miles away. In space. I am looking at the surface of a planet people only managed to peek a few hundred years ago. The world is tiny compared to whats out there. " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@elonmusk pic.twitter.com/MlzUMugjwd

A kínai rover a Mars felszínét tanulmányozná orbiter segítségével tartva a kapcsolatot a földi irányítóközponttal. Az első, 2012-ben megkísérelt kínai Mars-misszió sikertelen volt, ugyanis az orosz űrhajóval felbocsátott Jinghuo-1 orbiter lezuhant, a kommunikáció 20 másodperc alatt megszakadt. Ha a Tienven sikeres lesz, az Égi kérdések célba érésével Kína harmadikként beszáll a vetélkedőbe, hogy az egyik meghatározó űrhatalommá váljon.

A NASA-nak 1997 óta már négy robotjárműve – a Sojourner, az Opportunity, a Spirit és a Curiosity – landolt a Marson. A kínai expedíciót követő pár napon belül fog leszállni a következő NASA-rover, a Perseverance (Állhatatosság), amely az élet jelei után kutat a vörös bolygón.

A Statista ábrája azt mutatja, hogy a mars- (vörös színű oszlop) és holdjárgányok (szürke oszlop) maratoni versenyében melyik jutott távolabbra (mérföldben) a leszállóhelyétől.

Infographic: Opportunity Is The Mars & Moon Rover Marathon Winner | Statista

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!