előtérben az élet

2019.10.25. 15:04

Alkalmazások segítenek a telefonfüggés csökkentésében

A Google hat új alkalmazás elindításával szeretné arra ösztönözni a felhasználókat, hogy kevesebb időt töltsenek okostelefonjukon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jacob Lund

Az alkalmazások a társaság „Digitális jólét” kezdeményezésének részét képezik, melynek célja, hogy „az élet, és nem a benne lévő technológia maradjon előtérben” – írja a Daily Mailre hivatkozva a hirado.hu.

A Google az alkalmazásokat „kísérleteknek” nevezi, és megjelenésükkel a cég arra szeretné ösztönözni az Android-fejlesztőket, hogy gondolkozzanak el saját egyedi megoldásaikon, amelyekkel javíthatják a felhasználók életét, ahelyett, hogy a telefonra terelnék figyelmüket.

A Google Digitális jólét oldalán felsorolt első alkalmazás neve Unlock Clock (Feloldó Óra), amely egy egyszerű bővítmény annak nyomon követésére, hogy a felhasználó hányszor oldja fel telefonját a nap folyamán.

Minden alkalommal, amikor a felhasználó belép a telefonjába, egy számláló jelenik meg a képernyőn, ami éles, fehér számokkal jelzi, hogy hányszor volt már aznap használatban az eszköz.

Egy másik alkalmazás, a Post Box (Postaláda) arra összpontosít, hogy a felhasználók figyelmét ne vonják el a folyamatos értesítések.

Az alkalmazás összegyűjti a különféle applikációkból érkező értesítéseket, és ahelyett, hogy egyenként küldené el, a nap folyamán meghatározott időközönként, csoportosan továbbítja őket. Naponta egyszer, vagy akár négyszer is kézbesítheti a bejövő üzeneteket, és vészhelyzetek vagy fontos események esetén bármikor szüneteltethető.

A We Flip (Lezárjuk) alkalmazásban baráti társaságok versenghetnek azon, hogy ki bírja tovább a telefonja feloldása nélkül. Az applikáció célja, hogy ösztönözze az egyes csoportokat, hogy a készülékük helyett egymásra összpontosítsanak, amikor együtt vannak.

A játék indításához az adott felhasználók csoportja csatlakozik az alkalmazáshoz, és ezzel egyidejűleg mindenki lezárja a telefonja képernyőjét. Az időmérő ezután nyomon követi, hogy ki volt a társaságban az első, aki megnézte készülékét, és mennyi ideig bírta nélküle.

A Paper Phone (Papírtelefon) egy másik egyedülálló lehetőség a telefonhasználat csökkentésére. Ez az applikáció lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kiválassza, mely alkalmazásokra van szüksége a következő nap folyamán, majd az azokból származó összes szükséges információt kinyomtathatja egy papírlapra, amit a nap folyamán magával hordozhat.

A felhasználók kiválaszthatják azokat a személyeket, akiknek a telefonszámára, címére vagy e-mail elérhetőségére szükségük lehet, emellett útvonalterveket, keresztrejtvényt és napi nyelvtanuló leckét nyomtathatnak a hozzájuk rendelt alkalmazásból.

A Desert Island (Lakatlan Sziget) arra biztatja a felhasználókat, hogy válasszák ki a legfontosabb alkalmazásokat, például a levelező programot, a kamerát és a naptárt, majd blokkolják a hozzáférést a telefon összes többi applikációjához.

Amikor a felhasználók feloldják a telefonjukat, egy fehér hátteret látnak, amelyen csak a fontosnak jelölt alkalmazásoknak a listáját érhetik el.

Hasonlóképpen működik a Morph, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy alapvető alkalmazások csoportjait hozza létre a nap vagy a hét különböző időpontjaira és szakaszaira.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!