Birkózás a kibertérben

2019.02.20. 10:18

Amerikai cégeket támadnak iráni és kínai hackerek

Ismét mintegy tucatnyi amerikai vállalat, bank és kormányzati ügynökség számítógépes rendszerébe hatoltak be.

Forrás: Shutterstock

A The New York Times című napilap nevük elhallgatását kérő hírszerzési forrásokra hivatkozva konkrétan megnevezte a Boeing, a General Motors és a német anyavállalatú T-Mobile elleni támadásokat.

A Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Fire Eye nevű, informatikai biztonsággal foglalkozó magánvállalat szintén meg nem nevezett elemzőit idézve pedig azt közölte: a decemberben kezdődött és januárban folytatódott részleges kormányzati leállás idején a belbiztonsági minisztérium riadót is elrendelt.

Senki sem kommentál semmit

A lap információi szerint a hackerek az iráni és a kínai kormányzathoz köthető személyek voltak.

Nem világos ugyanakkor, hogy a hackertámadások mennyire voltak sikeresek.

Sem az érintett vállalatok, sem a washingtoni kínai nagykövetség munkatársai nem kívánták kommentálni a lap értesüléseit.

Adam Segal, a Külkapcsolatok Tanácsa kiberprogramjának vezetője a kínai hackertámadásokra utalva azt nyilatkozta a lapnak: a kínaiak amellett, hogy katonai információkat is meg akarnak szerezni,

elsősorban az amerikai technológia megszerzésére összpontosítanak.

A The New York Times elemzése szerint a számítógépes támadások megélénkülése azzal magyarázható, hogy Washingtonnak egyoldalúan felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi iráni atomalkut és kereskedelmi vitában áll Kínával.

A lap ugyanakkor megjegyzi, hogy az Egyesült Államok legfőbb ellenfele a kibertérben Oroszország.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!