Gépi tanulás segít

2020.01.20. 10:05

Betegeskedik? Majd Dr. MI diagnosztizálja

A hálózatba kapcsolt digitális adatok távolról is hozzáférhetők, ami a konzultációt és szakértői vizsgálatot is egyszerűsíti.

Forrás: Shutterstock

Vannak olyan régiók a világban, ahol másfél millió emberre csupán egyetlen patológus szakorvos jut – ők azok a klinikai szakemberek, akik az emberi szövetmintákat elemezve a betegségeket vagy szöveti eltéréseket azonosítják és a pontos diagnózis felállítását segítik.

Így sokan nem jutnak laboratóriumi diagnosztikai lehetőségekhez, vagy csupán költséges és időigényes utazás után tudnak konzultálni szakorvossal. A kevés elérhető patológus túlterhelt, ez pedig a késedelem és az emberi hiba lehetőségét is növeli.

Hogy az orvosi diagnosztika könnyebben elérhető legyen, a Bosch új eszközt fejlesztett ki. A Vivascope

nemcsak digitális mikroszkopikus képeket hoz létre az emberi sejtekről, hanem algoritmusok segítségével analizálja is azokat.

A fejlesztés egyébként a nemrég zárult CES Innovációs díját is elnyerte a „Technológia egy jobb világért” kategóriában.

Elemzés 15 percen belül 30 különböző állapotról

Azokon a távoli területeken, ahol nincsenek modern eszközök, a betegeknek sokszor több mint egy hetet kell várniuk arra, hogy megkapják a vizsgálati eredményeket. Jelenleg a klinikai diagnózisok közel kétharmadát manuálisan, hagyományos optikai mikroszkóp segítségével állítják fel és a diagnózis pontossága a patológus szakértelmén, tapasztalatán is múlik.

A Vivascope segítségével a diagnózisok felállítása rövidebb idő alatt pontosabb eredményt ad.

Fotó: Vivascope

Az eszközbe épített mesterséges intelligencia (MI) algoritmus segítségével gyorsan diagnosztizálja a sejtek formáját, alakját és struktúráját, kategorizálja őket és a legkisebb elváltozásokat is észleli.

A Vivascope-ot Indiában fejlesztették klinikai orvosok, laboratóriumi szakértők támogatásával.

Indiában várhatóan az év közepén vezetik majd be, ezt később más országok is követik. Az eszköz már több mint 30 ezer képet és 9 millió különálló sejtpontot ismer, minden egyes sejtből 165 különböző jellemzőt képes elemezni.

Tizenöt perc alatt elvégzi az elemzést és több, mint 30 lehetséges betegségről, klinikai rendellenességről tud információval szolgálni a patológus számára. Az evidencia alapú lelet mellett minden elemzést patológus validál a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!