DNS-térkép

2020.06.12. 18:00

Bioinformatikai programcsomagot fejleszt a 4iG

Több mint 800 millió forintból fejlesztenek a világpiacon is egyedülállónak számító programcsomagot.

Forrás: Shutterstock

A személyre szabott DNS-térképek elemzésében és kiértékelésében segítő új szoftvercsomag megalkotására az informatikai társaság közel 400 millió forintos támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól (NKFIH).

A 4iG projektjében egy olyan szoftvercsomagot hoznak létre, amellyel az újgenerációs genomszekvenálással előállított óriási mennyiségű genetikai adat könnyebben értelmezhetővé válik. A genomszekvenálás egy

viszonylag fiatal diagnosztikai módszer: a beteg teljes DNS-térképének feltárását jelenti,

azonosítja az egyedi genetikai variánsokat, és ezzel betekintést nyújt az örökletes betegségekbe, a családi kórtörténetbe. A szekvenálással tulajdonképpen szétszedik a DNS-t, és megvizsgálják a molekula egyedi összetételét, vagyis a négy építő elem mindenkire egyedileg jellemző sorrendjét. Ám miután egyetlen emberi DNS mintegy 3 milliárd bázispárból áll, így a teljes genomszekvenálással óriási adatmennyiség jön létre: egy teljes térkép elkészítésekor átlagosan 5 millió genetikai eltérést vizsgálnak, persze mindezt úgy, hogy a mintát a már meglévő adatokkal, adatbázisokkal vetik össze.

Az eljárás mindennapi gyógyításban való elterjedését a digitális technológia térhódítása tette lehetővé. Az első teljes emberi genomot 2003-ban írták le – egy 1990-ben indított projekt eredményeként kezdték el létrehozni azt az adatbázist, amelyben a megállapítják, hogy a DNS-molekulában milyen sorrendben jönnek a bázispárok. Alig tíz évvel később már elkezdték azokat a személyre szabott vizsgálatokat, amelyekben már az egyedi leírásoké a fő szerep: a technológia fejlődésével mind a szekvenálás idejét, mind pedig a költségét sikerült olyan mértékben lefaragni, hogy bárki számára elérhetővé váljon a saját géntérképe.

A személyre szabott térképek terjedése miatt azonban egyre több adat keletkezik, amelyet értelmezni és elemezni szükséges. A kiértékeléshez szükségesek a bioinformatikai módszerek.

A 4iG olyan program létrehozásán dolgozik, amelyben mesterséges intelligencia és gépi tanuló algoritmusok alkalmazásával segítik az adatok értelmezését. Az új orvosdiagnosztikai szoftver automatizálja az eredmények interpretálását és elősegíti a potenciálisan releváns genetikai eltérések azonosítását. Olyan döntéstámogató bioinformatikai rendszer létrehozása a cél, amelyre nincs példa a piacon és amely iránt – éppen a genomszekvenálás gyors terjedése miatt – jelentős kereslet mutatkozhat a közeli jövőben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!