Magyar startup

2021.08.05. 06:00

Bőrgyógyászati panasz? Küldje el fotóját online a szakorvosnak

Ingyenes ellátás, TB keretében. Rendelőben várakozás helyett lefotózzuk és mobilapplikácóból elküldhetjük a kérdéses bőrfelület fényképét.

Forrás: Medinnoscan

Az alkalmazás segítségével a páciensek bőrtünetükről készíthetnek egy képet, melyet szöveges megjegyzéssel kiegészítve, TAJ-számuk megadását követően továbbíthatnak a klinika szakorvosainak.

A diagnózist – a szakorvosok terheltségétől függően – akár néhány órán, de legkésőbb egy héten belül emailben megkapják. Az applikációnak köszönhetően csak a feltétlen személyes jelenlétet igénylő esetekben kell megjelenniük a betegeknek a bőrgyógyászati rendelésen – időt spórolva ezzel a páciens és az orvos számára is, valamint minimalizálva a Covid-19 vírusfertőzés és ‑terjesztés kockázatát.

Fotó: Medinnoscan

A hazánkban másfél éve elindult ingyenes teledermatológiai ellátáshoz egyre több egészségügyi intézmény csatlakozik országszerte. A páciensek a „MedInnoScan” nevű applikáción keresztül, személyes konzultáció nélkül kérhetnek gyors és hatékony segítséget a szakorvosoktól.

Az app Androidra, Huawei-re és Apple telefonokra letölthető.

A közgyógyellátás intézményei számára a rendszer használatát a MedInnoScan Kft. ingyenesen biztosítja. Indulása óta az alkalmazással csaknem 19 000 beteg összesen mintegy 20 000 esetét tudták ellátni a szakemberek.

Mesterséges intelligenciát vetnek be

Az applikáció fejlesztői teljesen elektronikusan zajló folyamatot dolgoztak ki és valósítottak meg, amely mind a betegek, mind az orvosok számára kielégítően helyettesítette és helyettesíti a személyes vizitet, mindkét fél számára könnyen használható és beilleszthető a TB-finanszírozott egészségügy rendszerébe (leletezés, receptek az EESZT-n keresztül, ellátás dokumentálása a TB rendszerében). Az itt alkalmazott megoldások (titkosítás, adatvédelem, kommunikáció, képkezelés) iránymutatóak lehetnek a jövőben a telemedicina további gyakorlati alkalmazásában.

A Magyar Dermatológiai Társulat a szokásos évi „Melanóma Hét” szűrőprogramját 2021. június végén szintén e rendszer segítségével bonyolította le.

Az online bőrgyógyászati ellátás életre hívása a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel együttműködésben folytatott,

krónikus sebek osztályozására szolgáló mesterséges intelligencia kutatáshoz kapcsolódik.

Ennek során összesen 5 000 krónikus sebről készült sebenként 40 fényképet, rögzítve hozzá a sebekkel kapcsolatos egyéb betegadatokat (a demográfiai adatok mellett sebjellemzőket, illetve az alkalmazott terápiát), majd 3 dimenziós rekonstrukcióval (fotogrammetriai eljárással) generálták a sebek térbeli képét.

A fejlesztők gépi tanulással alakítottak ki egy olyan modellt, amely a képek alapján képes eldönteni a fontosabb diagnosztikai jellemzőket

és a jövőben alkalmas lehet arra is, hogy orvos közreműködése nélkül javasoljon kötést vagy egyéb terápiás módszert.

A kutatás részeként létrehoztak a saját fejlesztésű adatgyűjtő rendszert, amely egy mobiltelefonon képes a betegadatok felvételére, illetve az ellenőrzött szögből és távolságból elkészített fényképek tárolására és kezelésére. Az alkalmazásnak a kutatás jellege miatt (hiszen az egészségügyi kutatások szigorú hatósági jóváhagyáshoz és törvényi feltételekhez kötöttek) eleve meg kellett felelnie a betegadatok kezelésével kapcsolatos előírásoknak, így már az adatgyűjtés során

megvalósult a végponttól végpontig tartó titkosítás és a hozzáférés kifinomult szabályozása.

A MedInnoScan teledermatológiai alkalmazása úttörő szerepet tölt be a magyar egészségügyben. Olyan területen tud országosan elérhető, egyszerűen kezelhető és teljesen elektronikus szolgáltatást nyújtani, amely világszerte az orvosi szakma szerint is a legígéretesebb a digitalizáció szempontjából (hiszen a bőrgyógyászati vizsgálatok nagy része valóban elvégezhető távolról). Emellett a betegek számára a rendszer használata jóval

kényelmesebb és esetenként az egyetlen elérhető alternatíva

(a bőrgyógyászati szakrendelésekhez egyes vidéki területeken akár 40-50 kilométert is kell utazni), emellett

ingyenesen, a TB ellátás keretében elérhető.

Különösen fontos kiemelni, hogy ezt az ellátást az egyedi alkalmazás kiemelkedő technológiai színvonalon, az adatvédelmi rendelkezések és az érzékeny egészségügyi adatokkal kapcsolatos legjobb gyakorlatok maradéktalan betartásával tudja nyújtani, miközben a beteg saját mobiltelefonján (és internetkapcsolatán) kívül nem igényel más eszközt.

A komplex, mobiltelefonos alkalmazásból, háttéradatbázisból, és leletező felületből álló, szigorú adatvédelmi követelményeknek megfelelő rendszer működését a Microsoft az Azure felhőben biztosított virtuális szerverekkel segíti.

Jelenlegi együttműködő partnereik:

• Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemigyógyászati és Bőronkológiai Klinika (országos, csak felnőtt)

• Szent János Kórház Budai Gyermekgyógyászati Központ (országos, csak gyermek)

• Tormay Károly Egészségügyi Központ (Gödöllő és környéke, gyermek és felnőtt)

• Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet (Lenti és környéke, gyermek és felnőtt)

• Bajai Szent Rókus Kórház (Baja és környéke, gyermek és felnőtt)

A teledermatológiai rendelés elindításának ötlete dr. Bánvölgyi Andrástól, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának szakorvosától származik. A szakorvos szerint az alkalmazás sikerességét és hatékonyságát az ellátott betegek száma mellett az is igazolja, hogy másfél év alatt a betegek remekül megtanulták a rendszer használatát. A rosszul beküldött esetek aránya (rossz minőségű fotó, elrontott TAJ szám, értelmezhetetlen adatok) folyamatosan csökken és átlagban már bőven 5 % alatt marad.

A MedInnoScan magyar, orvosi diagnosztikai mesterséges intelligencia fejlesztéssel foglalkozó startup, regisztrált Microsoft Partner. Vezetője, a Harvard Egyetemen végzett Szoldán Péter, aki 2012 óta foglalkozik mesterséges intelligenciák fejlesztésével. A Semmelweis Egyetemmel együttműködésben folytatott projektek között szerepel MR felvételeken térd porc geometria meghatározás és krónikus sebek klasszifikációja fényképek alapján készített 3D modellek alapján.

Ez utóbbi, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által finanszírozott, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézettel együttműködésben folytatott projekthez használták azt a fényképkészítő és -feltöltő alkalmazást, melynek gyors átalakítása tette lehetővé, hogy két héttel az ötlet megszületése után a teledermatológiai rendszer felálljon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!