Eddig 100 méter hiányzott

2019.08.27. 09:59

Csak összejött Fedor robotnak: fenn van az űrállomáson

Ember alakú, humanoid robottal startolt el még csütörtökön a Szojuz űrhajó a kazahsztáni Bajkonurból.

Bajkonur, 2019. augusztus 13. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség honlapján közreadott kép a FEDOR (Final Experimental Demonstration Research) nevû humanoid robotról, amelyet tesztelnek a kazahsztáni Bajkonurban mûködõ orosz ûrközpontban 2019. július 28-án. A kísérleti robotot 2019. augusztus 22-én a Szojuz MSz-14-es, pilóta nélküli ûrhajó fedélzetén a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra küldik. Orosz szakemberek szerint egy napon a robot képes lesz majd segédkezni egy ûrbázis felépítésében, valamint fontos szerepe lehet az ûrhajókon kívül végzendõ munkák és az ûrséták során, mivel nincsen szüksége külön ûrruhára. MTI/EPA/Roszkozmosz/Roszkozmosz

Utasa Fedor, vagy oroszosan Fjodor (nevét a Final Experimental Demonstration Object Research angol kifejezés adja) a robot, akit (amit) a távlati tervek szerint űrállomások építésére és hosszú távú űrrepülésre akarnak felhasználni.

A szombati első dokkolási kísérlet a Poiszk kis kutatómodulhoz kudarccal végződött az űrállomáson lévő Kursz automata dokkolórendszer jelerősítőjének meghibásodása miatt. Akkor az űrhajó nem tudta 99 méternél jobban megközelíteni az űrállomást, inkább visszatért a biztonságosnak mondható 279 méteres távolságra.

Hétfőn a Zvezda kiszolgáló modult szabadították fel az MSZ-14 csatlakozáshozásához, amelyen több lehetőség nyílik az automatikus dokkoláshoz; a kisegítő modulhoz kapcsolódott MSZ-13 űrhajót ezért kézi vezérléssel a Poiszkra csatlakoztatták át. A Kursz javítását egy későbbi időpontban tervezik elvégezni.

Fedornak nincs szüksége külön ûrruhára.
MTI/EPA

Az android a tervek szerint szeptember 7-ig marad az űrállomás fedélzetén és több kísérlet részese lesz.

Nem egy pehelysúlyú darab

A robot távirányítással az őt navigáló ember mozdulatait képezi le egyidejűleg, de korlátozottan önálló cselekvésre is képes.

Az android az űrállomás fedélzetén tartózkodó Alekszandr Szkvorcov kozmonauta és a földi irányító központban tartózkodó egyik kezelő mozdulatait másolja. Ennek a robottípusnak az űrben használandó változata a Skybot F-850-es elnevezést kapta.

Amúgy Fedor 184 centiméter magas, felszereltségétől függően 106-160 kilogramm súlyú és 20 kilogramm hasznos teher hordozására alkalmas.

Tesztelik a humanoid robotot a bajkonuri orosz ûrközpontban.
MTI/EPA/Roszkozmosz

Képes járni, emelni, kormányozni, kúszni-mászni és felborulás után önállóan talpra állni. Fedort fokozatosan bővülő mesterséges intelligenciával is ellátják majd.

Volt már több robot az űrben

Nem Fedor lesz az első robonauta a Nemzetközi Űrállomáson.

Az amerikai NASA Robonaut 2 láb nélküli humanoid robotja 2011-től a 2014-ben történt meghibásodásáig dolgozott ott, majd tavaly visszahozták a Földre, ahol korszerűsítve várja a visszatérést.

Az Európai Űrügynökség (ESA) által kifejlesztett, gömb alakú CIMON (Crew Interactive Mobile Companion, avagy Legénységi Interaktív Mobil Társ) tavaly óta segíti az űrhajósokat, az IBM földi Watson számítógépével összekapcsolva.

A Newsweek amerikai magazin szerint az űrállomás legfejlettebb robotja a két Astrobee repülő kocka, amelyeket a NASA áprilisban juttatott fel.

A japánok úttörő robonautája 2013-ban a 34 centiméter magas, emberre emlékeztető külsejű Kirobo volt ugyanitt.

Borítókép: MTI/EPA/Roszkozmosz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!