Járvány

2020.04.06. 06:00

Dühöng a járvány, de Bezos unatkozó milliárdosokat akar az űrbe vinni

Jeff Bezos a világ leggazdagabb embere, az Amazon, a világ leggazdagabb vállalatának tulajdonosa: ő nem szokott tágítani.

This April 24, 2015 handout photograph obtained courtesy of Blue Origin shows Jeff Bezos, founder of Blue Origin, at New Shepard's West Texas launch facility before the rocket's maiden voyage. - The two companies leading the pack in the pursuit of space tourism say they are just months away from their first out-of-this-world passenger flights -- though neither has set a firm date. Virgin Galactic, founded by British billionaire Richard Branson, and Blue Origin, by Amazon creator Jeff Bezos, are racing to be the first to finish their tests -- with both companies using radically different technology. (Photo by HO / BLUE ORIGIN / AFP) / With AFP Story by Ivan COURONNE: First space tourist flights could come in 2019 == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / BLUE ORIGIN" / NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Mint beszámoltunk róla, újra akarják indítani az igencsak jövedelmező űrturizmust a Nemzetközi Űrállomáson.

Eddig nyolc űrturista járt a Nemzetközi Űrállomáson a Szojuz orosz űrkapszula segítségével, de több mint 10 éve egyetlen magánszemély sem fordult meg a Föld körül keringő objektumon. Az első űrturista az amerikai Dennis Tito volt, aki 2001-ben nyolc napot tölthetett az űrállomáson 20 millió dollárért, az utolsó űrturista pedig a kanadai Guy Laliberté, a világhírű Cirque du Soleil alapítója volt 2009-ben.

A kozmikus turistautak pontos ára nem ismert, de az becslések szerint ma átlagosan több tízmillió dollár lehet. Ehhez képest Jeff Bezos vállalkozása, a Blue Origin vállalat „fapados” űrutazásokat tervez, űrjárműjével épp csak a kozmosz határán túlra, 80-100 kilométerre repítené fel utasait – így viszont

a 11 percesre tervezett utazás simán kijöhetne fejenként pár százezer dollárból (mintegy 100 millió forintból).

A Blue Origin az előző próbaútra próbababát küldött fel. Az alábbi videó mutatja, csakugyan szép látványt kapnak majd az utasok.

Az űrvállalat alkalmazottai most arról panaszkodnak, hogy a cég nyomást gyakorol rájuk, s az egyre súlyosabb amerikai járványhelyzet ellenére cseppet sem vesznek vissza űrbéli idegenforgalmi programjuk tempójából.

Jelenleg azt igényli a Blue Origin, hogy munkavállalói Washingtonból költözzenek egy texasi kisvárosba, Van Hornba. A kétezres lakossággal rendelkező Van Horn adott már otthont a New Shepard rakétákkal való kísérleteknek.

Az alkalmazottak felháborodtak, hogy a tomboló járvány alatt a cég a gazdag turisták űrbe juttatásával foglalkozik.

Szerintük szükségtelen éppen most veszélyeztetni a Blue Origin alkalmazottainak és Van Horn lakosainak egészségét: az üzleti célok felülírják az alkalmazottak és a közösség biztonságának szempontjait.

A The Verge négy Blue Virgin dolgozóval beszélt, akik attól tartanak, hogy a vidéki városkában nem lesz esélyük az esetleges vírusfertőzés kezeltetésére. A nevüket nem árulták el, mert félnek a vállalat megtorlásától. Joggal, mert az egyik vezető nyíltan megmondta, hogy „munkahelyi következményekkel járhat”, ha nem hajtják végre a döntést.

Március 23-án Jay Inslee, Washington kormányzója otthoni tartózkodásra szólította fel a lakosságot, s gyakorlatilag az összes nagyobb vállalkozás be is zárt az államban. A Blue Origin viszont működőképes maradt, mivel a társaságot alapvető fontosságúnak ítélték a Honvédelmi Minisztériumnak végzett munkája miatt.

És valóban, a vállalat fejleszti a New Glenn nevű rakétát, amelyet az amerikai légierő a jövőben fel akar használni nemzetbiztonsági műholdak indítására. A New Shepard építése azonban az űrturizmust szolgálja, hogy 11 percre az űrbe vigyenek néhány unatkozó milliárdost, akik így pár percig élvezhetik a súlytalanság állapotát.

Borítóképünkön Jeff Bezos, a Blue Origin tulajdonos-alapítója pózol űrruhában 2015-ben a New Shepard rakéta előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!