Góliátok ellen

2021.07.27. 12:00

Elbukott a fogyasztóvédő app az óriással folytatott harcban

Kihajította az Apple a Fakespot alkalmazást az iOS App Store-ból – az Amazon kérésére.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Fakespot arra szolgál, hogy a nagy webáruházakon – így többek között az Amazonon is – kiszűrje és elrejtse felhasználók elől a hamis termékvéleményeket. A fogyasztóvédelmi app képes szoftveresen megkülönböztetni a valódi vásárlók minősítéseit, a csaló, hamis pontozásoktól.

Mint azonban Saoud Khalifah, a Fakespot alapítója elmondta 9to5Mac-nek,

az Apple eltávolította a fogyasztóvédő alkalmazást az Amazon webáruház kérésére az iOS App Store-ból.

Az Amazon részben azzal érvelt, hogy a Fakespot a böngészőkkel nem hivatalosan integrálható, részben pedig azzal, hogy az alkalmazás kódokkal veszélyezteti a felhasználók adatait és „a fogyasztókat félrevezető információkat” szolgáltat az eladókról.

A Fakespot tagadja, hogy a kódjai bármilyen sebezhetőséget jelentenének – éppen ellenkezőleg, a vevők érdekeit védik azzal, hogy félrevezető adatokról tájékoztatják őket.

Ráadásul a program fejlesztői rámutattak arra, hogy az Amazon felvásárolt a „fakespot” kifejezésre mutató keresési találatokat, megakadályozandó, hogy a felhasználók egyáltalán megtalálják az appot.

– Az Amazon óriásvállalat képes megfenyegetni az olyan cégeket, mint a miénk, amelyek arra vállalkoznak, hogy bármilyen hibát kimutassanak a működésükkel kapcsolatban – mondta Khalifah.

Az Apple szerint hiába próbáltak meg többször közvetíteni a felek között.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!