prototípus

2020.08.30. 07:32

Elon Musk bemutatta az agy és az okostelefon között kapcsolatot létesítő eszközét (videó)

A Neurolink vezetője az eszközzel az emberi elmét a mesterséges intelligenciával kívánja idővel integrálni.

This video grab made from the online Neuralink livestream shows Elon Musk standing next to the surgical robot during his Neuralink presentation on August 28, 2020. - Futurist entrepreneur Elon Musk late August 28 demonstrated progress made by his Neuralink startup in meshing brains with computers, saying the work is vital to the future of humanity. (Photo by - / Neuralink / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NEURALINK " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Neuralink / AFP

Fotó: -

Az okostelefon és az emberi agy közötti elektronikus kapcsolat prototípusát mutatta be Elon Musk.

A Neurolink cég műszerének prototípusa képes a neuronok és egy okostelefon közötti információ átadására. Az érme méretű eszközt a koponyában kell elhelyezni. A haj alatt megbújó apró hegen kívül semmilyen nyomot nem hagy – mondta Musk.

Az eszközt már kipróbálták disznókba ültetve. Musk bemutatta az egyik állatot is, melynek a törzséből érkező impulzusokat továbbítja az eszköz. Minden alkalommal, amikor a disznó megérintett valamit a testével, a képernyőn elektromos jelek tűntek fel. Egy futószalagon mozgó állat esetében a műszerből érkező információk alapján egy szoftver segítségével pontosan megállapítható, melyik végtagját fogja mozdítani az állat.

Musk szerint a technológia az embereknél alkalmazható lehet például a fájdalmak vagy látászavarok elleni küzdelemben, valamint gerincvelő-sérülések esetén is.

Elképzelhető, hogy a jövőben a sérült idegszövetek a technológia segítségével áthidalhatóak lesznek, így a mozgásukban korlátozott emberek ismét járhatnak.

A műszer agyba történő beültetésére a Neurolink kifejlesztett egy robotot. Az összeköttetés nélkül feltölthető eszköz bluetooth segítségével kommunikál egy telefonos applikációval.

A cég reményei szerint a különleges operáció költségei idővel néhány ezer dollárra csökkennek. Azt, hogy mikor válik elérhetővé az eljárás, nem közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!