Járvány

2020.04.08. 06:00

Gyújtogatnak, mert hiszik, az 5G miatt terjed a koronavírus

Az egyik kapós összeesküvés-elmélet hívői több helyen mobiltornyokat rongáltak meg Angliában.

Forrás: Shutterstock

Az összeesküvés-elméletek leginkább a közösségi oldalakon tartják fenn magukat, de az utóbbi napokban az 5G-vel kapcsolatos téveszmék fizikai rongálásba fordultak át.

Az angliai Birminghamben, Liverpoolban és Merseyside-ban a hatóságok szerint mobiltornyokat gyújtottak fel a hívők, akik

összefüggést látnak az 5G technológia és a koronavírus terjedése között.

A YouTube-on és a Facebook-on is megosztottak egy videót a lángoló toronyról.

5G coronavirus conspiracy theory dismissed by networks after Birmingham phone mast fire https://t.co/AFA3vRipjj

A kiérkező tűzoltók egyértelműen szándékos rongálásra utaló jeleket vettek észre, ráadásul a mobiltornyokat üzemeltető és karbantartó dolgozók az elmúlt napokban szóbeli és fizikai zaklatásról számoltak be a BBC-nek.

Michael Gove miniszter „veszélyes ostobaságnak” nevezte az elméletet, amelyik úgy válik egyre népszerűbbé, ahogy mind többen esnek a vírus áldozatául. Az elgondolás szerint

sötét árnyékhatalmak arra használják az 5G hálózatokat, hogy terjesszék a vírust.

Bár a témában – cáfolva az álhíreket – megszólalt a brit kormány, a média- és hírközlésfelügyeleti hatóság (DCMS, azaz Department for Digital, Culture, Media and Sport) és a tisztifőorvos is, a rongálások folytatódnak: a közösségi oldalak moderátorai pedig képtelenek elejét vennék a téveszme terjedésének.

We are aware of inaccurate information being shared online about 5G. There is absolutely no credible evidence of a link between 5G and coronavirus

For COVID-19 advice:

👉Full Fact research https://t.co/QWYcc4bOEg

Mire hivatkoznak az 5G veszélyességét hívők?

A Full Fact kimutatja, hogy állításaikat többnyire két hibás elméletből vezetik le.

Az egyik szerint az 5G károsítja az immunrendszert, a másik szerint pedig a vírus valamilyen módon használja a hálózat rádióhullámait, s így találja meg áldozatait.

Ami az elsőt illeti, semmilyen vizsgálat nem támasztotta még alá, hogy bármilyen módon is károsítaná az élő szervezetet az 5G rádiófrekvencia.

A második elmélet éppenséggel egy Nobel-díjas biológus félreértett munkáján alapul, s azt sugallja, hogy a baktériumok képesek rádióhullámokat generálni. Ez utóbbi igencsak vitatott ötlet és mondhatni kívül esik a mainstream tudományos gondolkodás területén.

Mindkét elméletnek van egy szembeötlő hibája.

A koronavírus leginkább az Egyesült Királyság olyan városaiban terjed, ahol még nem telepítették az 5G-t, és olyan országokban is nagy számban szedi áldozatait, mint Japán és Irán, amelyekben még egyáltalán nem alkalmazták a technológiát.

A gyújtogatók és rongálók a mobilhálózatoknak, azaz éppen annak a kommunikációs csatornának a működését veszélyeztetik, amelyikre a vészhelyzetben világszerte emberek százmilliói szorulnak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!