Járvány

2020.03.06. 11:45

Hatvanötnél több koronavírusos sláger van már a Spotify-on

Nem biztos, hogy kifogástalan ízlésről, de többnyire legalábbis jó szándékról tanúskodnak ezek a dalok.

Forrás: La Cumbia del Coronavirus / Piano click

Ahhoz képest, hogy a minap azonosították a járványt, s legtöbben előtte még a koronavírus kifejezést sem ismertük, mára ez az első számú tárgya a beszélgetéseknek az egész világon.

A közelmúltban a zenészeknek nehéz lett volna azonnal reagálni egy ilyen eseményre, és nagy közönséget elérni vele. Egy dal elkészítéséhez időben le kell foglalni a stúdiót, hangszerelni, zenekart összehozni, a felvételt CD-re, bakelitra gyártatni, megegyezni a kereskedőkkel, kiszállítani az üzletekbe.

A ma művészei azonnal rögzíthetik és szerkeszthetik a személyi számítógépükön a dalokat

és hogy azonnali, tömeges elérést kapjanak, feltölthetik valamelyik népszerű streaming alkalmazásba, például a Spotify-ra, az Apple Musicra vagy a YouTube-ra. Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója elmondta, hogy naponta közel 40 ezer számot adnak hozzá a Spotify-hoz.

A koronavírusra is gyorsan reagáltak a művészek: március 3-tól már címében is több mint hatvanöt dal szól a koronavírusról a Spotify-on – mutat rá a Quartz. És van még másik hét, amelyiknek ugyanez a témája, csak éppen a „covid19” vagy „covid-19” címet választották hozzá.

A „koronavírusos” dalok egy része a Spotify-on

Nem mind sikeres, a szingapúri metal banda, a Dozethrone „Coronavirus” című dalát például cikkünk közlésekor még ezernél kevesebben hallgatták meg.

A legnépszerűbb koronavírusos mű Mister Cumbia igazi dél-amerikai „La Cumbia Del Coronavirus” című, menő slágere.

Mister Cumbia dal arra kéri a hallgatókat, hogy feltétlen mossanak kezet, és ha gyanítják, hogy vírusosak, kerüljék el az embereket, ne fertőzzék meg a barátaikat.

Eddig százezren streamelték. Mivel a Spotify körülbelül 0,003 – 0,008 dollárt fizet lejátszásonként, úgy fest, Mister Cumbia eddig mintegy 300–800 dollárhoz juthatott.

Ramses Hatem azt nyilatkozta mondta a Quartznak, hogy rossz érzései vannak a koronavírusról szóló zenékkel kapcsolatban, hiszen olyan sokan meghaltak miatta – de azért persze ő is megírt egy dalt „cORoNAviRUs” címmel.

Borítókép: La Cumbia del Coronavirus / Piano

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!