Elégtelen információk

2021.02.20. 06:00

Hétmillió euróra büntette a Facebookot az olasz versenyhatóság

A hatóság közleménye szerint a felhasználók adatainak felhasználásáról szóló elégtelen tájékoztatás miatt ítélték el.

Facebook Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies before the House Financial Services Committee on "An Examination of Facebook and Its Impact on the Financial Services and Housing Sectors" in the Rayburn House Office Building in Washington, DC on October 23, 2019. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mandel Ngan

Az Ausztráliával folytatott, egyre szélsőségesebb vitája mellett a közösségi óriásvállalat már korábban összekülönbözött az olasz hatóságokkal is. A Facebook ugyanis nem tájékoztatta kellő mértékben az oldalára regisztrálókat adataik felhasználásának módjáról – tudatta az olasz versenyhatóság (AGCM) egy közleményben. A közösségi hálózat nem hajtotta végre az AGCM által 2018-ban bevezetett intézkedéseket – tették hozzá.

Az olasz versenyhatóság szerint

a felhasználók az elégtelen információ miatt nem tudták megkülönböztetni, hogy mely adataikat használják fel célzott hirdetésekhez

és melyeket ahhoz, hogy például könnyebben találjanak meg más felhasználókat.

A Facebook egy meg nem nevezett szóvivője a dpa német hírügynökségnek elmondta: azért nem hajtották végre a 2018-as intézkedéseket, mert jelenleg is folyamatban van egy ellenük benyújtott felülvizsgálati kérelem tárgyalása. A Facebook ezenkívül megváltoztatta a felhasználási feltételeit, hogy tisztázza, miként használják fel az adatokat – tette hozzá.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!