Nem zárták ki

2019.12.11. 15:19

Huawei és Nokia szállíthat német szolgáltatónak 5G berendezéseket

A Telefonica Deutschland mobil hálózati szolgáltató a finn és a kínai céget választotta ki az ötödik generációs mobil hálózati berendezések beszállítójaként.

Forrás: Shutterstock

Ezt ma jelentette be a spanyol Telefónica németországi leányvállalata. Az O2 márkanévvel működő német Telefonica Deutschland a Huawei kiválasztásával csatlakozott az amerikai biztonsági aggályokkal dacoló európai mobilszolgáltatók sorához.

Washington a nemzetbiztonsági szempontból kritikus ötödik generációs (5G) mobil hálózati fejlesztésekből a Huawei kizárására igyekszik rávenni szövetségeseit, mivel Peking állítólag kémkedésre tudja felhasználni a cég berendezéseit. Európában

elsőként a svájci Sunrise helyezte üzembe az év elején a Huawei berendezéseivel kiépített 5G hálózatát.

A Telefonica Deutschland a bejelentéssel saját bevallása szerint az ötödik generációs hálózat kiépítésének a folyamatát kívánja mozgásba lendíteni azzal együtt is, hogy Németországban még nem született meg a végleges döntés az ötödik generációs mobil hálózati berendezések biztonsági engedélyeztetésének technikai paramétereiről és felügyeletének szervezeti rendszeréről. A német kormány ugyanis meg kívánja szigorítani a hálózati berendezések technikai paramétereinek az ellenőrzését és engedélyeztetését, valamint a beszállító cégek irányítási rendszerének az átvilágítását.

„Reméljük a lehető legrövidebb ideig fog tartani ez az átmeneti állapot”

– jelentette ki a Telefonica Deutschland vezérigazgatója, Markus Haas újságíróknak a döntést bejelentő telefonkonferencián.

Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a még kidolgozás alatt álló engedélyeztetési rendszer függvényében a Huawei és a Nokia 50-50 százalékban vehetik ki majd részüket az 5G hálózat kiépítéséből.

A kivitelezési munkák 2020-ban kezdődhetnek meg és 2021 végére már megindulhat a szolgáltatás Berlinben, Hamburgban, Kölnben, Münchenben és Frankfurtban. Egy évvel később már harminc német városban összesen mintegy 16 millió lakos számára lesz elérhető az 5G mobil szolgáltatás.

A két másik németországi mobilszolgáltató, a piacvezető Deutsche Telekom és a Vodafone meglévő mobil hálózatában használja a Huawei berendezéseit, de hivatalosan még nem erősítették meg, hogy az 5G hálózat kiépítésében is számítanak a kínai cégre beszállítóként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!