Sikeres manőver

2020.08.18. 18:00

Kiigazították a NASA marsjáró űrbéli útvonalát

A Perseverance (Állhatatosság) rover tervezetten pontosította pályáját az űrben.

Forrás: Shutterstock

Még négy ilyen manőverre lehet számítani, mielőtt a Mars-misszió jövő februárban leszáll a vörös bolygón.

A pályamódosításhoz nyolc hajtóművet kapcsoltak be, sikeresen – jelentette be a NASA csapata a Twitteren.

My first planned Trajectory Correction Maneuver was a success. I do TCMs on my journey to stay on target for a Feb. 18, 2021 date with Mars. I left Earth over 2 weeks ago and already put on 27+ million miles. Only ~265 million more to go! " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#CountdownToMars https://t.co/1PJU9YwxvJ pic.twitter.com/wdvVPHqPvJ

— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">August 15, 2020

A röppálya korrekciók azért szükségesek, hogy a marsjárót hajszálpontosan beállítsák a landoláshoz a Jezero kráterre. A további igazításokra szeptember 28-án, december 20-án, február 10-én és február 16-án kerül sor: van még egy tartalék lehetőség is február 17-én, kilenc órával a tervezett leszállás előtt.

A marsi életjeleket kutató misszió új technológiákat is próbára tesz. Megkísérlik az első repülést a bolygón az Ingenuity helikopterrel – ez lehet az első változata a majdan embereket szállító repülő járműnek –, s tesztelik a MOXIE-t is.

A MOXIE (Mars Oxygen ISRU Experiment) a Perseverance egyik eszköze, ami a remények szerint a marsi szén-dioxid légkörből oxigént állít elő. Természetesen más folyamatokkal, de azt tenné, amit a növények: ilyen eszköz termelné az értékes oxigént a kietlenségben a jövő űrhajósainak.

A NASA 2030-ra tervezi emberek érkezését a bolygóra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!