Gyorsabb és olcsóbb

2021.01.23. 15:00

Könyvesboltot „nyomtattak ki” Sanghajban

Kína legelső, háromdimenziós nyomtatással készülő könyvesboltját nyitják meg a tervek szerint január végén.

Forrás: Shutterstock

A Global Times tudósítása szerint a futurisztikus, kupolát formázó épületet három hét alatt „nyomtatták ki” betonból a helyszínen, jelenleg a dekorációs munkák folynak.

A lapnak nyilatkozó projektfelelős szerint a háromdimenziós nyomtatás költség-, valamint időkímélőbb is a hagyományos építészeti technikáknál. Az épület megalkotásához szálerősítésű betont használtak, hogy ezzel növeljék az anyag szívósságát. A nyomtatás három szakaszban történt: először az íves, külső főfal, majd a tető, és végül a külső fal fennmaradó része készült el.

A 30 négyzetméter alapterületű épület egyszerre 15 ember fogadására alkalmas, és a rendelkezésre álló tesztadatok alapján statikai szempontból, valamint földrengés-ellenállását tekintve ugyanolyan biztonságos, mint egy hagyományos betonépület.

A majdani könyvesboltnak helyet adó, sanghaji Wisdom Bay innovációs parkban található a világ legnagyobb, háromdimenziós nyomtatással készült gyalogos hídja is, mely 26,3 méter hosszú és 3,6 méter széles.

Így készült a Jünkang-barlangok másolata is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!