Emberek halhatnak meg

2020.09.29. 10:00

Kórházak százait támadták meg online az Egyesült Államokban

Ez lehet az Egyesült Államok történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen.

Forrás: Shutterstock

Kibertámadás érte az Egyesült Államok több mint 400 kórházának számítógépes rendszerét, közölte az NBC televízió.

A Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató intézménye elleni támadások vasárnap kezdődtek, a nyilvánosságra került első információk szerint zsarolóvírusokkal bénították meg az informatikai rendszereket.

Hétfőn az orvosok és az ápolók már csak kézzel tudtak jelentéseket, recepteket, kezelési útmutatókat megírni.

A több mint 35 ezer orvost és ápolót foglalkoztató szolgáltatónak klinikái, kórházai és kisebb rendelőintézetei vannak Massachusettstől Nevadáig és Új-Mexikótól Texason át Észak-Karolináig szerte az Egyesült Államokban.

Az óriásvállalat nem kívánta kommentálni az NBC-nek a történteket, csupán közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben tudatta, hogy számítógépes rendszerei jelenleg nem működnek.

A zsarolóvírusok olyan kártékony szoftverek, amelyek célja a felhasználók informatikai eszközein lévő adatok és információk zárolása vagy titkosítása kódolással.

Az elkövetők pénzfizetés fejében ígérik, hogy visszaállítják a hozzáférést a megtámadott géphez vagy adatokhoz.

A zsarolóvírusok számítógépeken és okostelefonokon egyaránt megjelenhetnek.

A számítógépes bűnözők gyakran telepítenek zsarolóvírusokat, bár egészségügyi intézményeket eddig ritkán támadtak meg. Az NBC információi szerint idén szeptember elején a németországi Düsseldorf egyik kórháza ellen követtek el ilyen jellegű kibertámadást, s

egy páciens – akit emiatt át kellett szállítani egy másik kórházba – meg is halt.

2017 májusában a WannaCry néven elhíresült zsarolóvírussal bénítottak meg kórházakat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és még sok más országban. Év végére kiderült: az észak-koreai kormányzatnak dolgozó számítógépes bűnözők voltak az elkövetők.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!