Nyomkövetőt a nőkre!

2019.02.14. 11:55

Követni akarja egy nő minden lépését? A Google és az Apple segít

Buzgó híve a nemek egyenlőségének mindkét óriásvállalat, de ezt az okostelefonos alkalmazást a szaúdi kormány üzemelteti. Úgyhogy a nyomkövetőt le lehet letölteni.

Fotó: Shutterstock

Mint ismert, a nők a férfak tulajdonai Szaúd-Arábiában. Bár tavaly óta már akár vezethetnek autót, de azért durva túlzásokba nem eshetnek.

Így például a szebbik nem szaúdi tagjai máig nem nyithatnak bankszámlát, nem vehetnek ingatlant, nem szállhatnak magukban repülőre, csak a családoknak fenntartott nyilvános helyeken tartózkodhatnak, s nem dönthetnek házasságról, válásról.

Mert a nőknek gyámjuk van, a férjük, vagy a férfitestvérük, ő dönt róluk.

Mint a Business Insider kiderítette, egy szaúd-kormányzati weboldal által üzemeltetett okostelefonos applikáció, az Absher lehetővé teszi a szaúd-arábiai férfiaknak, hogy nyomon kövessék és ellenőrizzék a nők mozgását.

Bár a két internetes óriásvállalat, a Google és az Apple sokat hangsúlyoztatott elvei közé tartoznak az emberi szabadság, a nemi egyenlőség magasztos értékei, azért az Absher app éppenséggel a Google Play áruházból és az Apple iTunesról szerezhető be.

A múlt héten bejelentett alkalmazást eddig több mint 1 millió alkalommal töltötték le. A szaúdi belügyminisztérium honlapja szerint az Absher platformok több mint 11 millió felhasználóval rendelkeznek.

A szoftver segítségével a „gyámok” automatizált figyelmeztető üzeneteket kapnak, ha a nők nem kívánatos területekre próbálnak lépni.

Felháborodást váltott ki világszerte, hogy a világ legfejlettebb technológiájú platformjai, az Apple és a Google hallgatólagosan támogatja a nemi egyenlőtlenség szoftveres megoldását.

A The Verge szerint az Apple mindössze ígéretet tett az ügy kivizsgálására, a Google viszont csendben van, semmit nem válaszolt a témában feltett, ismételt kérdésekre.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!