kevesebb az átverés

2019.10.14. 12:34

Lebuktak a csodát ígérő webáruházak

Döbbenetes tempóban hódítanak az internetes vásárlási lehetőségek a magyarországi lakossági fogyasztásban, a növekvő webes forgalmat folyamatosan ellenőrzi a hatóság, amely úgy tapasztalja, hogy az internetes kereskedők alapvetően betartják a jogszabályokat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ra2studio

Hat éve folyamatosan bővül az internetes áruházak kereskedelme, szerepük az értékesítésben egyre jelentősebb, a 2017. évi 4,3 százalékról 2018-ban 4,5 százalékra, 2019 eddig eltelt időszakában pedig 5,6 százalékra nőtt. Ez a dinamikus bővülés indokolja a webes forgalom kiemelt ellenőrzését – mondta a Magyar Nemzetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

A lapot Cseresnyés Péter arról tájékoztatta, hogy eredményes a fogyasztóvédelmi hatóság fellépése a megtévesztő termékeket értékesítő webáruházak ellen. Ismertetése szerint az ITM-hez tartozó fogyasztóvédelem az elmúlt két évben több mint kétezer webáruházat ellenőrzött, és megállapította, hogy napjainkban az internetes kereskedők alapvetően betartják a jogszabályokat, vagyis jól működnek. Ez biztonságérzetet adhat a magyar vásárlóknak – emelte ki.

Tavaly február óta hatósági próbavásárlások során 109 webáruházból 124 „csodát ígérő” terméket és szolgáltatást ellenőriztek a szakemberek.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkártól a lap megtudta, hogy ezen termékek mindegyike megtévesztő információt tartalmazott vagy például nem tartalmazta az ígért hatóanyagot, és sok olyan webáruház volt, amelyik a vizsgálódás hatására önként elérhetetlenné tette a rendelést Magyarországról. Ezek az értékesítők a szürkezónában mozognak – jelezte Keszthelyi Nikoletta.

Kitért arra, hogy

a jövőben fokozódhat a biztonság az internetes kereskedelemben, mivel 2020-tól az Európai Unióban lehetőség lesz arra, hogy legalább két uniós tagállam jelzése alapján blokkolni lehet majd a tisztességtelenül működő webáruházakat.

Egy másik népszerű fogyasztói területen, a kuponos akciók vizsgálatakor sem találtak kirívó fogyasztóvédelmi jogsértéseket az ellenőrök. Az ITM ennek kapcsán azt közölte, hogy a tavalyi, csaknem háromszáz vizsgálat mindössze öt százalékában merült fel kifogás. A tárca IT-laboratóriuma és a hatóság rendszeresen, így az idei őszi kuponnapok alatt is ellenőrzi az értékesítéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!