A robotka marad

2019.08.24. 18:00

Más neve, színe lesz az Androidnak

És még sok minden, látszólag apró részlet megváltozik a droidos márka újjáépítése során.

Az elmúlt évtizedben az Android nyílt platformja számos gyártót és fejlesztőt nyert meg magának, s világszerte hatalmas felhasználói tábort szerzett. A telefonokon kívül kiterjedt táblagépekre, autókra, órákra, tévékre és még sok másra: a bolygón több mint 2,5 milliárd aktív droidos eszközt használnak.

Most jött el az ideje a hivatalos Google Blog bejelentése szerint, amikor óvatos mozdulatokkal ugyan, de változtatnak néhány megszokott elemen.

Az Android Q egyszerűen Android 10 lesz

Először is megváltoztatják a droidos kiadások elnevezésének módját. A felhasználók megszokták, hogy 2009 április, az 1.5-ös változat óta minden Android-verzió kódneve valamilyen édesség volt:

Alpha (1.0)

Beta (1.1)

Cupcake (1.5)

Donut (1.6)

Eclair (2.0–2.1)

Froyo (2.2–2.2.3)

Gingerbread (2.3–2.3.7)

Honeycomb (3.0–3.2.6)

Ice Cream Sandwich (4.0–4.0.4)

Jelly Bean (4.1–4.3.1)

KitKat (4.4–4.4.4)

Lollipop (5.0–5.1.1)

Marshmallow (6.0–6.0.1)

Nougat (7.0–7.1.2)

Oreo (8.0–8.1)

Pie (9)

10

Szerintünk sok hardcore felhasználó fájlalni fogja a tréfás rövidítéseket – évente hónapokig csak a név kezdőbetűjéből találgatták milliók, hogy mi lesz mondjuk az „L” teljes neve.

Miért van vége a mókának?

A Google Blog azt állítja, hogy sokfelé a világban nem mindenki értette a neveket. Például, írják, az L és R egyes nyelveken kimondva nem különböztethetők meg.

Úgy gondolják, hogy mondjuk az Android Lollipopból nem volt egyértelmű, hogy a név a KitKat utáni verzióra utal. (Szerintünk sem, de vélhetően ezeket a felhasználókat cseppet sem érdekelte, hányas változat fut a készülékükön.)

Tehát egyértelműsítenek: a következő kiadás neve egyszerűen a verziószám lesz, vagyis Android 10.

Óvatos matatások a logó és a színek körül

Ahogy mindegyik nagy márka, az Android is apró változtatásokkal operál, hogy korszerűbb is legyen, de a felhasználóknak egyértelműen azonosítható maradjon.

Utoljára 2014-ben frissítették a logó és márkanevek színét, s idén az alábbi videón látható modernebb, javított megjelenéssel rukkolnak elő.

Látható, a (kissé kékesebb árnyalatot kapó zöld) robotka marad, mindenki szereti. De bejön a fekete a zöld mellé – a hivatalos indoklás szerint azért, mert a halványzöldet a látási problémákkal küszködőknek néha nehéz olvasni…

Élünk a gyanúval, hogy az általános „elsötétedés”, a dark mode divatja is közrejátszhat az áttervezésben.

Az új kinézetet az Android 10 végleges kiadásának megjelenésével vezetik be.

Borítóképen a mályvacukor, az Android Marshmallow a Google irodája előtt (Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!