Sokadik menet

2021.07.08. 09:35

Meglepetés? Erőfölény miatt perelik amerikai államok a Google-t

Három tucat amerikai állam és a főváros, Washington is beperelte a Google-t a versenyszabályok megsértése címén.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sajtóhírek szerint a felperesek azt kifogásolják egy kaliforniai szövetségi bíróságon benyújtott keresetükben, ahogyan a Google az Android operációs rendszerrel ellátott okostelefonokon működteti az alkalmazásokat kínáló Play Áruházat.

A Google tiltja a Play Áruházban az általa kifogásolt tartalmú applikációk megjelenését, egyesektől megköveteli fizetési eszközeinek igénybe vételét, illetve a tartalmak és a szolgáltatások eladásából származó bevételeik után 30 százalékos bizományosi díjat szed be.

Az ilyen gyakorlat miatt a Google-t bírálatok érték az alkalmazások fejlesztői részéről, különösen azután, hogy a vállalat

szeptemberben bejelentette, szigorúbban fogja megkövetelni a szabályok betartását.

A Google applikációs áruházát jóval többen használják, mint az Amazon, a Samsung, a Huawei vagy más, ilyen profilú vállalatok hasonló szolgáltatásait.

Ez már a sokadik per az Alphabet tulajdonában lévő vállalat ellen az Egyesült Államokban, illetve

az Európai Bizottság is többször hatalmas büntetéseket szabott ki rá a trösztellenes szabályok megsértése, dominanciára törő magatartás, illetve piaci erőfölényével való visszaélés miatt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!