Amerikai üzlet

2019.03.01. 06:30

Megy már az orvosi Uber, okostelefonnal jön a doktor

A nálunk vitát kavart, majd tiltott taxis szolgáltatás, az Uber mintájára működik az egészségügyi ellátás kissé meredeknek tűnő formája.

Fotó: Pexel

Mi az Uber lényege? Kihagyva a közvetítő céget, a taxivállalatot, vagy esetünkben az egészségügyi szolgáltatót, kórházat, okostelefonos applikációval választjuk ki, hogy kit hívunk ki magunkhoz a közelünkben lévők közül.

Arról ír a The New York Times, hogy számos, az egészségügyön kívülről startoló megoldás lép be az USA-ban az gyógyítás és a wellness terepére és közvetlenül a megrendelőknek (betegeknek) kínál szolgáltatásokat.

A Heal, a DispatchHealth, a MedZed, a Dose Healthcare és a Pager orvossal, vagy nővérrel áll rendelkezésre a nem életveszélyes, hanem például kényelmi szolgáltatásokkal.

Ezek a vállalkozások a 3,5 milliárd dolláros egészségügyi piacból akarnak kiharapni egy darabot azzal, hogy az orvosokhoz, a vényköteles gyógyszerekhez és a wellness programokhoz való hozzáférést

olyan gyorsan és egyszerűen kínálják, mint egy taxit.

Szakértők szerint alaposan meg fogják zavarni az egészségbizniszt, amely felmérések alapján tíz amerikaiból hét szerint „válsághelyzetben van”, illetve „komoly gondokkal küzd”.

A kényelmes kiszolgálást óhajtó, fizető pácienshez természetesen akár intravénás kezeléssel is kivonulnak kezelni olyan eseteket, mint a

kiugrott boka, a jet lag, az enyhe ételmérgezés vagy a másnaposság.

A The New York Times cikke szerint a befektetők közül sokan vadásznak az új lehetőségre

Tolonganak az IT-ipar nagyjai: az Amazon a szokásos agresszivitásával hatolt be a piacra, s megvette a PillPacket, azt az online szolgáltatást, amely vényköteles gyógyszereket állít ki és szállít le.

Az Apple és az Alphabet, a Google anyavállalata jelentős felvásárlásokba kezdett

Ezzel a megoldással akarják – némi jutalékért – úgymond lerövidíteni az orvos-beteg útvonalat.

A befektetők azt mondják a némileg ellentmondásos bizniszről, hogy pénzt spórol a biztosítóknak és az ügyfeleknek egyaránt. Állítják, hogy az emberek így hamarabb fognak orvoshoz fordulni, mert a módszer gyors, könnyű és megfizethető, és nem kell egy hónapig várni az igénylőknek, míg végre orvos elé kerülnek.

További előnyként említik, hogy az orvos és a nővér egyes esetekben hamarabb átlátja a betegség kiváltó (vagy fenntartó) okait a beteg otthonában.

Borítókép: Pexel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!