Magyar nyelven is

2020.06.30. 12:30

Mesterséges intelligencia és robotikai képzési rendszer

A legújabb digitális tudások, a mesterséges intelligencia és robotika oktatásához szükséges tananyag és módszertan készült.

Forrás: Shutterstock

Ráadásul több nyelven – magyarul, angolul és németül – is elérhető a Neumann Társaság részvételével sikeresen zárult projektben.

Az Európai Unió finanszírozásával, a határokon átnyúló kapcsolatokat (Interreg) ösztönző együttműködés keretében,

osztrák-magyar résztvevők által kifejlesztett képzési rendszer

az EDLRIS (European Driving License for Robots and Intelligent Systems; Európai Jogosítvány Robotokhoz és Intelligens Rendszerekhez) nevet viseli.

Ez sokaknak ismerős lehet: megidézi az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) betűszavát – épít az ECDL magyar és osztrák letéteményeseinek: a Neumann Társaságnak és az Osztrák Számítógép-tudományi Társaságnak a tapasztalataira.

A két tudományos egyesület mellett az EDLRIS kifejlesztésében osztrák oldalról a Grazi Műszaki Egyetem és a Burgenlandi Pedagógia Főiskola Online Campusa – magyar oldalról pedig a győri Széchenyi István Egyetem vett részt. Arról, hogy a tananyag a gyakorlatban is hasznosítható ismereteket tartalmazzon, magyar és osztrák szakértőkből, ipari és kormányzati vezetőkből álló felügyelőbizottság gondoskodott.

Az eredmény egy szabványosított, több országra érvényes képzési és minősítési rendszer, amely alaposan kidolgozott tantervet és részletes online tréninganyagot foglal magában négy modulba rendezve: robotika (alap és haladó szinten), mesterséges intelligencia (alap és haladó szinten). Ezek a modulok egymástól függetlenül taníthatók, illetve tanulhatók, s egy minősítést biztosító vizsgarendszerrel igazolható az elsajátított ismeret.

Az EDLRIS fejlesztése során Ausztriában és Magyarországon is zajlottak tréningek, háromszázan már meg is szerezték a szerezték meg a minősítést. A tanfolyamok, vizsgák, a különböző országokban való használhatóság tapasztalatai, a visszajelzések mind beépültek a végleges rendszerbe.

Az új rendszer mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapmodulja

kiváló kiindulás lehet, hogy hazánk az európai országok közötti MI kihívásban jól teljesítsen.

E mellett a Neumann Társaság az igényeknek megfelelően kész beépíteni ezt a többféle és többszintű anyagot a már több mint két évtizede sikeresen működő, alapvető digitális ismeretek elsajátítását biztosító ECDL képzési rendszerébe is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!