Faltól falig

2019.01.12. 06:00

Micro LED a jövő kijelzője? Újraírnák a tévézést

A CES-en bemutatták az újgenerációs, moduláris Micro LED kijelzőket.

Az innovációs díjjal kitüntetetett moduláris Samsung Micro LED technológia többek között új 75 hüvelykes kijelzőben, s a 219 hüvelykes The Wall megjelenítőben debütál.

Mi is a Micro LED?

A gyári magyarázat szerint az átalakítható kijelzők egyedi, önálló fénykibocsátó Micro LED modulokból, és több millió szervetlen, piros, zöld és kék mikroszkopikus LED-chipből épülnek fel, amelyek saját fényt bocsátanak ki.

Az így biztosított képminőség meghaladja a piacon jelenleg elérhető más megjelenítési technológiák által biztosított vizuális élményt.

A Samsung Micro LED technológiája a tavalyi CES kiállításon debütált a nagy sikereket arató, díjnyertes, 146 colos The Wall kijelzőben.

A csúcstechnológiás félvezető modulok gyártása terén elért technológiai fejlődésnek köszönhetően tovább csökkent a távolság az egyes mikroszkopikus LED chipek között. A Samsung így megalkotta a lenyűgöző 4K Micro LED kijelzőt kisebb, az otthonokba jobban illeszkedő 75 colos kialakításban is.

Van már 75 hüvelykes

A Micro LED technológia moduláris felépítésének köszönhetően nagyobb mozgásteret enged a képernyő méretét tekintve, így a felhasználók a kijelzőt a rendelkezésre álló tér méretéhez igazíthatják, valamint további Micro LED modulok hozzáadásával a képernyő méretét bármekkorára növelhetik.

A moduláris kialakításának köszönhetően a felhasználók a jövőben létrehozhatják a saját, akár rendhagyó képarányokkal (9x3, 1x7, 5x1) rendelkező kijelzőjüket is, amelyek az egyedi igényeknek is tökéletesen megfelelnek.

A technológia a kijelző alakjától és méretétől függetlenül optimalizálja a tartalmakat. Még több modul használata mellett is képes skálázással növelni a felbontást, úgy, hogy a pixelsűrűség nem veszít értékéből.

A Micro LED technológia képarányok széles skáláját támogatja a 16:9-es standard tartalmaktól kezdve a 21:9 arányú szélesvásznú filmeken át az egészen szokatlan 32:9 vagy éppen 1:1-es képarányokig.

Kávamentes kialakítása akár több modul használata esetén is egy lenyűgöző, egybefüggő, sima és végtelennek tűnő felületet eredményez. Az új Háttér mód funkció pedig további lehetőséget kínál, hogy egy valóban egyedi kijelzővel gazdagítsák a felhasználók az otthonaikat.

A CES világkiállításról

A tegnap zárult 2019-es CES (Consumer Electronics Show, azaz Szórakoztató Elektronikai Kiállítás) az egyik legfontosabb találkozóhely a fogyasztói csúcstechnológia világában.

Beszámoltunk néhány, a Las Vegas-i kiállításon bemutatott, izgalmas fejlesztésről.

A Consumer Electronics Show nyitóoldala

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!