Lenyűgöző mindenség

2021.05.31. 09:53

Páratlan felvételt tett közzé a Tejútrendszer központjáról a NASA

A felvételt a Chandra röntgencsillagászati műhold elmúlt több mint két évtizedes 370 megfigyelése alapján állítottak össze.

Forrás: Chandra / NASA

A fotó a Tejútrendszer központjában lévő több milliárd csillagot és számtalan feketelyukat ábrázolja. Egy Dél-Afrikában lévő rádióteleszkóp szintén hozzájárult a felvétel elkészítéséhez.

Unravel the threads of superheated gas and magnetic fields that make up the tapestry of energy of our Milky Way galaxy. 🌌

A new image from " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@ChandraXray brings to life the giant mosaic of data that weaves together this cosmic masterpiece. Discover more: https://t.co/UJZMMDe2Zg pic.twitter.com/jkNgFXk2z2

Daniel Wang, a Massachusettsi Egyetem csillagásza elmondta, hogy egy évet dolgozott ezen képen a járvány idején, amely az otthoni munkára kényszerítette.

(2/2) ...that's driven by volatile phenomena such as supernova explosions and outbursts of matter from regions near Sagittarius A*, our galaxy's supermassive black hole. More at: https://t.co/oi71jeLFl4 pic.twitter.com/zPjtzhvZRi

— Chandra Observatory (@chandraxray) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 27, 2021

„A képen látunk egy heves vagy energetikus ökoszisztémát galaxisunk közepén sok szupernovamaradvánnyal, feketelyukakat és neutroncsillagokat. Minden egyes röntgenpont vagy vonás egy energiaforrás, többségük a központban van” – magyarázta Wang.

Ez a mozgalmas nagyenergiájú galaxisközpont mintegy 26 ezer fényévre van.

A Chandra műhold ellipszis pályán kering a Föld körül, amelynek földtávolpontja 133 ezer kilométer magasan van a földfelszín felett (több mint egyharmad Föld-Hold távolságnyira, földközelpontja 16 ezer kilométer magasan van).

A műhold energiáját két napelemtábla szolgáltatja, amelyekkel együtt a műhold 19,5 méter széles.

A borítóképen látható mestermű felvétele két év munkája alapján készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!