Zsebre megy

2019.01.18. 18:13

Segít egy honlap, hogy elkerüljük a büntetést az autópályán

Néha igazán nem könnyű átlátni, melyik közúti szakaszért kell fizetni, melyikért nem.

Kép: Shutterstock

Januárban nőtt a fizetős útszakaszok hossza, két, a közelmúltban átadott útszakasz vált díjkötelessé: az M35 autópálya (481. sz. főút – Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz) és az M4 autópálya (Berettyóújfalu – 47. sz. főút, 3,7 km) egy-egy része.

Online tervező segít

2019-ben is díjmentesek maradnak majd az eddig ingyenesen használható útszakaszok. A legegyszerűbb dolguk a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyei autósoknak van, a két megyében ugyanis egyáltalán nem kell fizetni az úthasználatért – aki ezekbe a megyékbe utazik, akár megúszhatja egy megyei autópálya matrica megvásárlásával.

Az itt elérhető Autópályamatrica.hu térképes tervező és kalkulátor segít eligazodni a fizetős és ingyenes útszakaszok között.

Nézzük át online, hogy merre ingyenes, vagy olcsóbb

Jóval bonyolultabb kiigazodni a főváros körül húzódó M0-s autóút ingyenes és díjköteles szakaszain. A körgyűrű nagy része ingyenesen használható, az északi szakaszán (Gödöllő és a Budapest Szentmihályi úti kijárat között), valamint délen (42 – M0-M4 4. sz. főút és 31 – M0-M5 Gyál közötti szakasz) azonban fizetni kell az úthasználatért, és fizetősek a körgyűrűből a fővárosba vezető utak is.

Ha tehát autópálya matrica nélkül utazunk, fontos figyelnünk rá, meddig megyünk a Budapestet körülölelő úton, hiszen véletlenül túlhajtva könnyen fizetős szakaszra érhetünk.

Pest megyén kívül igen rövid autópálya-szakaszok használhatók csak díjmentesen. Díjmentesen használható továbbá az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as autópálya Fejér és Bács-Kiskun megye között húzódó szakasza. Somogy megyében pedig a kaposvári elkerülőút 61-es főút része használható ingyenesen.

Ingyenes marad a Fejér és Bács-Kiskun megye között az M8-as autópálya eddig megépült szakasza, csakúgy, mint az M9-es Tolna és Bács-Kiskun megye között. Az 58. és az 5826. számú utak közötti rövid szakasz az M60-os autópályán délnyugat felől kerüli el Pécset, és 2018-ban is díjmentesen használható.

Használjunk megyei matrica kalkulátort

Érdemes naprakésznek lenni és tájékozódni utazás előtt a díjmentesen használható gyorsforgalmi útszakaszokkal kapcsolatban.

Ha ugyanis valaki érvényes autópálya-matrica nélkül hajt át egy ingyenes útszakaszról a díjkötelesre, személyautó esetében 14 875 Ft a bírság, amely 30 napnál hosszabb késlekedés után közel 60 ezer forintra nőhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!